ΟΤΕ, ΔΕΗ το άλλοθι των... short

Όλα και πληθαίνουν οι ”σορτάκηδες” καθώς πλέον και ο... περιπτεράς της γειτονιάς προβλέπει την καταστροφή. Από την άλλη πλευρά, οι λίγοι επιμένοντες πιο αισιόδοξα, με μοχλό ίσως την έκθεση της Goldman Sachs για τον ΟΤΕ και προσβλέποντας στον ”τζόκερ” της Wall, υποστηρίζουν πως αν και δύσκολα, η μάχη και ο πόλεμος δεν έχουν χαθεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα εταιρικά αποτελέσματα προσβλέπουν οι αμερικανοί, κυρίως εκείνοι που θεωρούν εφικτή μία δεύτερη ανοδική αντίδραση του Dow προς τις 9.050 μονάδες. Για να ενισχυθεί αυτή η εκτίμηση θα χρειαστούν η σημερινή- αυριανή αντίδραση της Wall και η πιθανή ανταπόκριση των ευρωπαϊκών αγορών.

Ήδη στο γερμανικό χρηματιστήριο, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο σε συνδυασμό με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των συνδικαλιστών της Verdi και της κυβέρνησης μπορεί να δώσει ανάσες στον DAX.

Στο θετικό, έστω και για τεχνικούς λόγους, περιβάλλον των ξένων χρηματιστηρίων επενδύουν όσοι ”παίκτες” της Σοφοκλέους θεωρούν ότι είναι εφικτή μια περαιτέρω μετάθεση της υποχώρησης της αγοράς.

Δεδομένου ότι η σειρά Ιανουαρίου των συμβολαίων κλείνει την ερχόμενη Παρασκευή, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθούν γύρω από τις 1.700 μονάδες και άλλες… μάχες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το μεγαλύτερο μέρος των 10.108 ΣΜΕ που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε μέσο discount 0,9-1% θα μπορούσαν να ”κουμπώσουν” μέχρι τις 828 μονάδες. Παρακολουθώντας τις μετοχές του FTSE 20, φαίνεται πως ΟΤΕ και ΔΕΗ , δευτερευόντως Αλουμίνιο, Coca Cola επιχειρείται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά.

Η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται 12,64- 12,68 ενώ στη μετοχή του Οργανισμού διαδραματίζεται ένα ενδιαφέρον ”παιχνίδι” μεταξύ πωλητή και αγοραστή, με την αναβάθμιση της μετοχής από την Goldman Sachs να παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο μεν πρώτος, θα μπορούσε να επανατοποθετηθεί από τα χαμηλά των 10,2 ευρώ εξ ου και οι πιέσεις της Παρασκευής, ο δε δεύτερος να αγοράζει αφού προηγουμένως ρευστοποιήσει μέρος της θέσης του πέριξ των 10,4 ευρώ. Γύρω από αυτή την τιμή θα ”παιχτεί” σήμερα η διακύμανση της μετοχής.

Στη μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζουν να τοποθετούνται εκείνοι κυρίως οι εγχώριοι που δεν γνώριζαν την έκθεση της Morgan Stanley, χάνοντας την αντίδραση της προηγούμενης Πέμπτης και εκτιμώντας ότι η μετοχή έχει περιθώρια ανόδου μέχρι τα 14,8- 15 ευρώ σε αυτή τη φάση.

Αυτό έχει ως συνέπεια την περαιτέρω πίεση στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς όπως έχουμε προαναφέρει, ο Οργανισμός λειτουργεί συμπληρωματικά της Επιχείρησης. Είναι προφανές πως οι πωλήσεις στον ΟΠΑΠ καλύπτουν μέρος των αγορών στη ΔΕΗ.

Δεδομένων των εγγενών προβλημάτων της αγοράς και της αδυναμίας της να αντιδράσει για ουσιαστικούς λόγους, φαίνεται πως το πάνω χέρι, τουλάχιστον για σήμερα, το έχουν οι πωλητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v