Όλοι παίζουν short, εσείς;

Τι πιο εύκολο και ανέξοδο για κάποιους να ακολουθήσουν τους πολλούς, να ποντάρουν δηλαδή σε περαιτέρω πτώση του FTSE 20 ή της Εθνικής, ενδεχομένως και του ΟΤΕ; Η παρασιτική λειτουργία της αγοράς παραγώγων το πιθανότερο είναι να πιέσει και αυτή την εβδομάδα την αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μάχη με τον χρόνο και την εκτίμηση των περισσότερων θα δώσει και αυτήν την εβδομάδα η αγορά. Δεδομένου ότι η μόνη αγορά που κινείται πλέον είναι αυτή των παραγώγων, συνεκτιμώντας το πρωτοφανές... ρεκόρ των δανεισμένων μετοχών, θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη η αποφυγή του προεξοφλημένου.

Τεχνικά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, αφ’ ης στιγμής στην αγορά μετοχών είτε δοκιμάζονται μακροπρόθεσμες ”στηρίξεις” μετοχών του FTSE 20, είτε προσεγγίζονται απειλητικά.

Τι πιο εύκολο και ανέξοδο λοιπόν για κάποιους να ακολουθήσουν τους πολλούς, να ποντάρουν δηλαδή σε περαιτέρω πτώση του FTSE 20 ή της Εθνικής, ενδεχομένως και του ΟΤΕ.

Για την τελευταία μετοχή, συν τοις άλλοις, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως το γνωστό μας ξένο κεφάλαιο της Capital έχει επανεμφανιστεί από την Παρασκευή και πάλι σαν πωλητής.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πλήρη ανατροπή του σκηνικού, ενδεχομένως ολική επαναφορά της αγοράς – κάτω από άλλες προϋποθέσεις – εάν υπήρχε ηγέτης να τολμήσει και να προσπαθήσει κάτι τέτοιο. Αλήθεια, ποιος όμως;

Κατά συνέπεια, θα πρέπει οι πιστοί των μετοχών να παραμείνουν θεατές και αυτή την εβδομάδα της χωρίς μέτρο και φειδώ υποτίμησης της αγοράς μέσω της παρασιτικής - όπως λειτουργεί – αγοράς των παραγώγων.

Το μόνο ίσως στοιχείο που θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση είναι η διεθνής συγκυρία. Εκεί θα προσβλέπουμε, για όσο διάστημα οι λίγοι αιρετικοί αμερικανοί επιμένουν στην ”ανίχνευση” του αστάθμητου παράγοντα του τζόκερ, που θα μπορούσε να εγκλωβίσει σε μια ανοδική αντίδραση τους short παίκτες.

Μετοχές- σηματωροί για σήμερα, πέραν της Εθνικής και του ΟΤΕ, οι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ αλλά και η Alpha, καθώς η συμπεριφορά της απογοητεύει τις τελευταίες δυο εβδομάδες, και δευτερευόντως των Cosmote, Vodafone, Intracom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v