Οι ξένοι (και μόνον) φοβίζουν τους σορτάκηδες

Οι θετικές ενδείξεις των ξένων αγορών αποτελούν ίσως το μόνο ανασταλτικό παράγοντα στα σχέδια των ”υποτιμητών” του ΧΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε δεύτερο, κατά σειρά, κλείσιμο υψηλότερα των 1.700 μονάδων με ενδοσυνεδριακή βύθιση-ανίχνευση των 1.690 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ποντάρουμε στα ξένα και στο ενδεχόμενο να βρουν τελικά οι αμερικανοί παίκτες τον τζόκερ, που από τα μέσα Δεκεμβρίου ψάχνουν.

Ούτως ή άλλως οι ενδείξεις από τις αγορές είναι θετικές και κυρίως αυτές καθιστούν επιφυλακτικούς τους ”υποτιμητές” του ΧΠΑ.

Επιμένουμε σταθερά τις τελευταίες ημέρες πως ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας, λόγω του οποίου δεν ανοίγει η ψαλίδα του discount στα ΣΜΕ του FTSE 20, είναι το ”απρόβλεπτο” των ξένων.

Το ενδεχόμενο, δηλαδή, να ”φύγει” προς τις 9.050 ο Dow με ότι αυτό και εάν συνεπάγεται για Ευρώπη και Σοφοκλέους.

Βέβαια την τελευταία ώρα, ο FTSE 20 υποχωρεί και λόγω των εξελίξεων από το μέτωπο της Vodafone-Panafon. Η οριστικοποίηση των προθέσεων της μητρικής να μην συμπεριλάβει τον ελληνικό βραχίονα στις προς απορρόφηση θυγατρικές πιέζει την Panafon, ενώ αντιθέτως ενισχύονται η Cosmote και ενδυναμώνεται περαιτέρω ο ΟΤΕ.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι αντιδρά, από τιμή χαμηλότερη των 9 ευρώ, η μετοχή του ΟΠΑΠ, επιχειρείται να σταθεροποιηθεί η Εθνική και ”κρατάει” η ΔΕΗ.

Από εκεί και πέρα παρατηρείται μια κίνηση κυκλικής μορφής, σύμφωνα με την οποία, μετοχές εταιριών που έχουν ταλαιπωρηθεί σημαντικά ”αντιδρούν” από ”χαμηλά” επίπεδα τριών-τεσσάρων ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v