Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εισαγωγή εντολών για ομάδα επενδυτών σε ΟΑΣΗΣ

Ξεκινά από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2003 η εισαγωγή εντολών για λογαριασμό ομάδας επενδυτών στο σύστημα διαπραγμάτευσης μετοχών ΟΑΣΗΣ (Basket trading), όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΧΑ.

ΧΑ: Εισαγωγή εντολών για ομάδα επενδυτών σε ΟΑΣΗΣ
Ξεκινά από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2003 η εισαγωγή εντολών για λογαριασμό ομάδας επενδυτών στο σύστημα διαπραγμάτευσης μετοχών ΟΑΣΗΣ (Basket trading). Η εισαγωγή εντολών για λογαριασμό περισσοτέρων του ενός επενδυτών (ομάδα επενδυτών) στο σύστημα διαπραγμάτευσης μετοχών ΟΑΣΗΣ, όπως ανακοίνωσε το ΧΑ, εξυπηρετεί:

* Τη διαφάνεια των συναλλαγών, καθώς θα είναι γνωστοί κατά την εισαγωγή της εντολής, οι επενδυτές που συμμετέχουν σε αυτή.

* Τη δίκαιη κατανομή των ενοποιημένων συναλλαγών που εκτελούν οι Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) για λογαριασμό πελατών τους σε καθέναν από τους πελάτες τους, όπως αυτή περιγράφεται στον Κώδικά Δεοντολογίας των Ε.Π.Ε.Υ.

* Την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις ΕΠΕΥ στη διαχείριση χαρτοφυλακίων των πελατών τους. Ουσιαστικά, αναβαθμίζεται η δυνατότητα παροχής της υπηρεσίας διαχείρισης χαρτοφυλακίων από τις ΕΠΕΥ, η οποία γίνεται πιο εύκολη, με μικρότερο κόστος και αποτελεσματικότερη.

Τα παραπάνω, όπως επισημαίνει το ΧΑ, επιτυγχάνονται με την προσθήκη νέων λειτουργιών στο σύστημα ΟΑΣΗΣ. Οι νέες αυτές λειτουργίες είναι συνοπτικά οι εξής:

* Δυνατότητα ορισμού του κωδικού συναλλαγών o οποίος θα αντιπροσωπεύει ομάδα επενδυτών και ορισμός της σύνθεσης της ομάδας (δηλ. των κωδικών επενδυτών που συμμετέχουν σε αυτή καθώς και των αντίστοιχων ποσοστών συμμετοχής τους).

* Αποθήκευση των στοιχείων των ομάδων στο σύστημα και διαθεσιμότητά τους και σε επόμενες συνεδριάσεις από τη μέρα στην οποία ορίστηκαν.

*Δυνατότητα εισαγωγής εντολών για λογαριασμό ομάδας επενδυτών και ειδική σήμανση των εντολών αυτών.

* Δυνατότητα ανάθεσης σε (αφαίρεσης από) χρήστη του ΟΑΣΗΣ του δικαιώματος να ορίζει ομάδες επενδυτών και τους συμμετέχοντες σε αυτές.

* Δυνατότητα ανάθεσης σε (αφαίρεσης από) χρήστη του ΟΑΣΗΣ του δικαιώματος να εισάγει εντολές για λογαριασμό ομάδας επενδυτών.

* Μετά το τέλος της συνεδρίασης οι πράξεις που έχουν προέλθει από εντολές που δόθηκαν για λογαριασμό ομάδας επενδυτών, θα αναλύονται (διασπώνται) σε πράξεις ανά επενδυτή που συμμετέχει στην ομάδα επενδυτών, αυτόματα από το σύστημα συναλλαγών και σύμφωνα με τα ποσοστά με τα οποία κάθε επενδυτής συμμετέχει στην ομάδα. Οι τελικές συναλλαγές, σε επίπεδο επενδυτή, θα μεταφέρονται από το σύστημα συναλλαγών μετοχών, στο σύστημα εκκαθάρισης του Κ.Α.Α., στο σύστημα Εποπτείας Χρηματιστηριακών Συναλλαγών καθώς και στα συστήματα των μελών του Χ.Α.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι συναλλαγές που θα γίνονται για λογαριασμό ομάδας επενδυτών και θα αναλύονται σε επίπεδο τελικού επενδυτή στο σύστημα συναλλαγών του Χ.Α., δεν θα μπορούν να αναλυθούν περαιτέρω στο σύστημα εκκαθάρισης του Κ.Α.Α.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγκαιρα θα ενημερώσει όλους τους συμμετέχοντες φορείς για το εν λόγω θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v