Τα ΕΛΠΕ θερμαίνουν τη Σοφοκλέους

Παρά την επιφυλακτικότητα που διακατέχει τις διεθνείς αγορές, η αναβίωση της φημολογίας γύρω από τα ΕΛΠΕ ώθησαν σε υψηλά επίπεδα τη μετοχή, αλλά και αυτή της Petrola, και τάραξαν τα νερά στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για αντίδραση ... εσωτερικού κάνουν λόγο τα μέχρι στιγμής στοιχεία της συνεδρίασης. Αυτό, γιατί ενώ παραμένει η επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές, φήμες για άμεσες εξελίξεις με επίκεντρο την μετοχοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων διαμορφώνουν κλίμα και τάση.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές στις τελευταίες είκοσι συνεδριάσεις ενισχύεται κατά 6,2% προς τα 5,2 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΤΕ παραμένει σταθερή πέριξ 10,4 ευρώ, όπου βεβαιώνονται επανατοποθετήσεις – μάλλον ξένων – ικανές να διαμορφώσουν τάση και πάλι προς τα 10,65 ευρώ.

Η διαφορά όμως στον τραπεζικό κλάδο, προέρχεται σήμερα, από μια μάλλον βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τοποθέτηση στη μετοχή της Alpha, από τα επίπεδα των 11,35 ευρώ προς τα 11,42 ευρώ.

Η αλλαγή τάσης γύρω στις 12.20΄ κυρίως λόγω ΕΛΠΕ και δευτερευόντως λόγω Alpha, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών περί τις 190 μετοχές. Τουλάχιστον διπλάσιες αυτών που υποχωρούν.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μετοχών εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρατηρείται κινητικότητα που επιβεβαιώνει την χθεσινή εκτίμηση για μερική επαναδραστηριοποίηση ορισμένων επενδυτικών σχημάτων.

Στην κορυφή η μετοχή της Δάριγκ (0,79 ευρώ) αλλά και των Ερμή, ΕΧΑΕ, ΑΛΤΕ, Εθνική Ακινήτων, Κλωνατέξ και ορισμένων ακόμη. Να σημειωθεί ότι η αντίδραση της μετοχής των ΕΛΠΕ δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο παράπλευρη ζήτηση για τη μετοχή της Πετρόλα, που με υψηλές συναλλαγές αντιδρά προς τα 3,25 ευρώ (+5,2%).

Για να συντηρηθεί η καθαρά εσωτερικής κατανάλωσης αντίδραση θα χρειαστεί, αφενός επιβεβαίωση των φημών, αφετέρου της δυνατότητας του Dow να ”διασπάσει” την μεσοπρόθεσμη αντίδραση του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v