Ισορροπία στο... ”κενό” των 1.700

Μπροστά σε άλλη μία μάχη με το χρόνο είναι πιθανό να βρίσκεται η Σοφοκλέους, με δεδομένη την επιμονή ορισμένων να κλείσουν τον Ftse 20 λίγο χαμηλότερα. Μικρή η απόκλιση στα συμβόλαια, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, με τον δανεισμό όμως τίτλων να είναι αυξημένος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η νευρικότητα και οι διακυμάνσεις γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις διεθνείς αγορές μέχρι την Παρασκευή, όποτε και θα αποσαφηνιστεί η τάση.

Στο τέλος της εβδομάδας λήγουν ούτως ή άλλως και οι σειρές παραγώγων, συνθέτων προϊόντων, οπότε κατά συνέπεια θα πρέπει να περιμένουμε τη διαμόρφωση μίας καθαρότερης εικόνας σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη.

Στη Σοφοκλέους, θα δοθεί μια ακόμη μάχη με το χρόνο, την αντοχή της αγοράς και την επιμονή ορισμένων να... κλείσουν κυρίως τον Ftse 20 λίγο χαμηλότερα. Η απόκλιση βέβαια στα συμβόλαια μπορεί να είναι μικρή, θα λέγαμε ότι συγκλίνει προς την εκτιμώμενη τιμή της Παρασκευής, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά από την άλλη πλευρά διαπιστώνεται ο αυξημένος δανεισμός τίτλων.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή περίπτωση της ΕΛΤΕΧ, όπου το 30% των συνολικών συναλλαγών αφορούσε σε ”ανοικτές πωλήσεις”. Φαίνεται ότι αρκετές χρηματιστηριακές και ”παίκτες” σταθμίζουν μέρος των χαμένων τους εσόδων από την αγορά μετοχών από τη δραστηριότητά τους στο ΧΠΑ, την αντιστάθμιση κινδύνου την διαχείριση κεφαλαίων των πακέτών τους σε ΣΜΕ και option.

Μετοχές- σηματωροί για σήμερα θα είναι για διαφορετικούς λόγους πέραν της Eurobank, η Εθνική, ο ΟΤΕ, η Vodafone, αλλά και Intralot, ΟΠΑΠ.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ φαίνεται πως κατοχυρώνονται τα 14 ευρώ ως βάση σε αυτή τουλάχιστον την κίνηση, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν μετοχές του FTSE 20, όπου επιχειρείται να αυξηθεί η εμπορευσιμότητά τους, (π.χ. Τιταν).

Από τη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση θα περιμένουμε τη συμπεριφορά μετοχών για διαφορετικούς λόγους, όπως η ΜΕΤΚΑ (λόγω αγοράς ιδίων μετοχών), αλλά και των Λαντέκ, Γιαννούση, αλλά και Νηρέα, Βάρδα.

Στα υπόψη για όσα θα μας απασχολήσουν μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να συνεκτιμώνται, τόσο η προσπάθεια τιτλοποίησης απαιτήσεων, η θέσπιση εταιρικών ομολόγων, κυρίως όμως η μέσω της αναβαθμισμένης πλέον Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δυνατότητας δημιουργίας – λειτουργίας και ιδιωτικών χρηματιστηρίων.

Σημ.: Γράφτηκε την Κυριακή στην Ελευθεροτυπία, πέρασε όμως στα ”ψιλά”. Η είδηση αφορά στην ΕΧΑΕ, δηλ. το ”πέρασμα” των ομολόγων μέσω του συστήματος συναλλαγών, κάτι που ουσιαστικά θα αποτελεί επιπλέον έσοδο για την πολύπαθη θυγατρική. Προσπάθεια αναβάθμισής της, προικοδότησής της θα λέγαμε καλύτερα, ενόψει της... ιδιωτικοποίησής της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v