Αγωνιούν οι... ”σορτάκηδες”

Μέσω των τηλεπικοινωνιών, αλλά με ισχνό τζίρο, η αγορά πέρασε σε θετικό έδαφος, ενώ οριακές είναι και οι διαφοροποιήσεις στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα να αγωνιούν όσοι δανείστηκαν υπέρμετρα το τελευταίο διήμερο μετοχές (short selling).

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι στιγμής, οι διεθνείς αγορές δεν κάνουν το κέφι των ”υποτιμητών”. Αυτό, πρακτικά μπορεί να σημαίνει, ότι ενόψει της αυριανής λήξης σειράς Ιανουαρίου, παίζεται ένα διπλό ”παιχνίδι” για όσους μανιωδώς δανειζόντουσαν μετοχές τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Πολύ απλά ή τους βγαίνει προς τα κάτω η αγορά και περνάνε από τα ταμεία και εισπράττουν, ή το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο, δεν τους βγαίνει η αγορά.

Αυτή η περίπτωση όμως, παρουσιάζει για όλους εμάς, που εξακολουθούμε να προσβλέπουμε στην αγορά μετοχών και όχι στη μέσω αγοράς παραγώγων ”σκύλευση” της, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενδέχεται να υποχρεωθούν όλοι αυτοί να σπεύσουν να καλύψουν τις θέσεις τους αγοράζοντας αυτή τη φορά, μετοχές από την υποκείμενη αγορά.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες, το short selling έφτασε σε εξωπραγματικά επίπεδα, αφού ενδεικτικά χθες το περίπου ένα τρίτο των συναλλαγών της Εθνικής ήταν μέσω ανοικτών πωλήσεων, κάτι ακραίο πρόκειται να συμβεί.

Η ακραία θετικό ή ακραία αρνητικό, μετά αυτή την περίεργη νηνεμία που παρατηρείται στη Σοφοκλέους.

Επισημάνθηκε και νωρίτερα, πως παρά την χθεσινή της διόρθωση η Wall δεν χάνει την τάση της, προτού ο Dow φτάσει μέχρι του σημείου των 8.600 μονάδων. Κι αυτή η υπόθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και ενδείξεις, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα είναι έτοιμες να επέμβουν πριν παρέλθουν τρεις εβδομάδες.

Στο μεσοδιάστημα, καθώς καθημερινά ανακοινώνονται εταιρικά αποτελέσματα, δεν θα πρέπει να θεωρείται ”χαμένη” η υπόθεση μιας επόμενης αντίδρασης του Dow προς 8.865 μονάδες και στην περίπτωση που διασπαστεί αυτή η αντίσταση, προς τις 9.050 μονάδες.

Βέβαια με συναλλαγές λίγο περισσότερες των 45 εκατ. ευρώ, πολύ δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε για ενεργή αγορά μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v