Δεν συντρέχουν λόγοι σημαντικής διόρθωσης

Δεν έχει λόγο η Σοφοκλέους να επηρεαστεί ιδιαίτερα από την σημερινή λήξη των ΣΜΕ μηνός Ιανουαρίου. Η διόρθωση στις ξένες αγορές είναι πασίδηλο πως επιταχύνεται με την υπερπροβολή, λίγο- πολύ γνωστών αφορμών. Ωστόσο, τα θετικά νέα, για τη Σοφοκλέους είναι τώρα περισσότερα απ’ ότι τον Δεκέμβριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι ποιου σημείου θα συνεχιστεί η διάθεση για συνέχιση της διόρθωσης, θα φανεί σήμερα, υπό το πρίσμα και της... ανάδυσης των... κεφαλών στο Ιράκ.

Αφορμή βέβαια δίνεται μέσω της Microsoft, αν και ασφαλή συμπεράσματα δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν, προτού ο Dow προσεγγίσει την περιοχή των 8.600 μονάδων.

Στη Σοφοκλέους, που... φτάσαμε σε σημείο να πανηγυρίζουμε για την μικρή άνοδο των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, τα περιθώρια υποχώρησης είναι σαφώς μικρότερα, σε περίπτωση που επικρατήσει το αρνητικό σενάριο.

Η σημερινή συνεδρίαση όμως έχει την ιδιαιτερότητα της, λόγω της λήξης των παραγώγων, αν και το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων έχει μετακυληθεί για τον Φεβρουάριο, προσβλέποντας σε υποχώρηση προς τις 834 μονάδες.

Θετικές ειδήσεις υπάρχουν, αφορούν στις εξελίξεις των ΚΑΕ, της ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ, τις σημαντικές συμφωνίες για παράδειγμα της Intracom, τις θετικές εκτιμήσεις ορισμένων ξένων για 4- 5 ελληνικά blue chips, την αγορά ιδίων μετοχών από κάποιους επιχειρηματίες, τις ελκυστικές αποτιμήσεις ορισμένων εταιριών, την προσπάθεια που εμφανώς καταβάλλεται.

Τα αρνητικά είναι σαφώς περισσότερα, για όσο συντηρείται η ένταση στις ξένες αγορές αλλά το μείζον πρόβλημα της αγοράς μας είναι ... εσωτερικού.

Επιγραμματικά, το πρόβλημα εστιάζεται στο ύψος των μετοχοδανείων, την δομική αδυναμία και την υστέρηση των εξαγωγών και την ουσία της διαφωνίας μεταξύ του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος και του ΥΠΕΘΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v