Ταλαντεύεται (πάλι) στις 1.700 η αγορά

Χωρίς ιδιαίτερα ανοικτό αριθμό θέσεων στα ΣΜΕ του Ιανουαρίου και με συναλλαγές μόλις 21 εκατ. ευρώ (13.00΄) ο Δείκτης ”αφήνεται” να δοκιμαστεί σε επίπεδα (και πάλι) χαμηλότερα των 1.700 μονάδων, εν αναμονή, ίσως, αλλαγής σκηνικού στις διεθνείς αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει μεγάλη η απόκλιση, στα παράγωγα, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο που φτάνει πλέον τις 20 και 30 μονάδες αντίστοιχα.

Αυτό σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για τη μεσοπρόθεσμη τάση, γιατί η τρέχουσα είναι σημαντικά διαφορετική.

Χωρίς ιδιαίτερο αριθμό θέσεων, μηνός Ιανουαρίου, ανοιχτό και με συναλλαγές μόλις 21 εκατ. ευρώ (13.00΄) ο Δείκτης ”αφήνεται” να δοκιμαστεί σε επίπεδα και πάλι χαμηλότερα των 1.700 μονάδων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το προηγούμενο ενδοσυνεδριακά χαμηλό είχε διαμορφωθεί πέριξ 1.690 μονάδων. Η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς δεν δικαιολογεί την ”εκφοβιστικού” χαρακτήρα υποχώρηση, με το πρόσχημα, εκτός των άλλων, των προβλημάτων που φημολογείται ότι μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στην εκκαθάριση.

Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση, που εδώ και μέρες φημολογείται στην αγορά, δημοσιοποίησε χθες από την στήλη του ο καλός συνάδελφος Αλέξανδρος Κασιμάτης.

Αναμφίβολα οι ενδείξεις στις διεθνείς αγορές δεν είναι και οι καλύτερες (πετρέλαιο, ευρώ, ομόλογα), αλλά η κλιμάκωση των προετοιμασιών δεν πρόκειται να κορυφωθεί πριν περάσουν 2 - 3 εβδομάδες. Διαμορφώνεται όμως σταδιακά ένα διαφορετικό σκηνικό που θα μπορούσε να επηρεάσει σε μικρότερο βαθμό αρνητικά και τη Σοφοκλέους.

Σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά των συγκεκριμένων μετοχών, μέσω των οποίων πιέστηκε αρχικά ο FTSE 20, μεγάλο μέρος των πιέσεων απορροφάται μέχρι στιγμής από τον ΟΤΕ και δευτερευόντως από τις μετοχές των Εθνικής (12,7 ευρώ) και Eurobank (10,6 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v