Σήψη, λάσπη και γενικευμένη πτώση των αξιών

Η κατάσταση εκτός από απογοητευτική είναι και επικίνδυνη. Κινούμενη σε μια ατμόσφαιρα κοινωνικοπολιτικής σήψης και οικονομικής παρακμής, η Σοφοκλέους δεν έχει απολύτως καμία άμυνα απέναντι στην πίεση των διεθνών γεγονότων.

Σήψη, λάσπη και γενικευμένη πτώση των αξιών
του Γιώργου Παπανικολάου

Πριν από ακριβώς επτά ημέρες η στήλη αυτή επισήμανε ότι η επιστροφή της Σοφοκλέους σε επίπεδα χαμηλότερα του Οκτωβρίου 2002, ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς οι δείκτες των μεγάλων ξένων αγορών ενέγραφαν σημαντικά κέρδη. Τι θα συμβεί αν οι ξένοι δείκτες διορθώσουν; ήταν το ερώτημα.

Την Παρασκευή η Σοφοκλέους κατέγραψε νέο χαμηλό, σε σχέση με τον Οκτώβριο (και πολυετές νέο χαμηλό βεβαίως), την ώρα που ο δείκτης Dow βρισκόταν σε απόσταση 20% υψηλότερα από το χαμηλό του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ υψηλότερα ήταν και είναι όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι δείκτες!! Τα περί αμυντικής συμπεριφοράς, αποτελούν παρελθόν!

Γράψαμε επίσης ότι η ”μαγική εικόνα” που σχηματίστηκε τη περίοδο 1999-2000 θρυμματίζεται και η επικαιρότητα έκανε ότι μπορούσε για να μας επιβεβαιώσει!

Από τα κατορθώματα του Μάκη Ψωμιάδη στο ποδόσφαιρο (και την αντίδραση των εκπροσώπων της πολιτείας που έκαναν ωσάν να ανακάλυψαν μόλις τώρα ότι κάτι...βρωμάει), ως την παρέλαση διαφόρων, υποτίθεται σημαντικών και... επώνυμων προσώπων στα κανάλια, όπου κατηγορούν αλλήλους (εμμέσως, ενίοτε και αμέσως) για δωροδοκίες και δωροληψίες, εκβιασμούς, χρηματισμούς και άλλα τέτοια... ”απίστευτα”.

Η σήψη που παρατηρείται δεν είναι παρά ένα από τα φαινόμενα εκφυλισμού από τα οποία πάσχει η χώρα μας. Φαινόμενα που κρύβονται από τους αριθμούς του κ. Χριστοδουλάκη, αποκαλύπτονται όμως, σταδιακά, από τους αριθμούς που καταφθάνουν από το εξωτερικό.

Η χώρα μας κατέχει... ρεκόρ κατάληψης τελευταίων θέσεων σε 20 διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της ανάπτυξης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είμαστε πίσω ακόμη και σε σύγκριση με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια Ένωση που ούτως ή άλλως έχει στο σύνολό της πρόβλημα, σε σχέση με τις απαιτήσεις της ”παγκοσμιοποιημένης” οικονομίας!!

Η ίδια η Ευρωπαϊκη Επιτροπή έκρουσε πρόσφατα τον κώδωνα του κινδύνου. Έχουν σταματήσει να είναι ικανοποιημένοι από την πρόοδο μας. Έχουμε μείνει πίσω.

Κι εμείς αναρωτιόμαστε (υποτίθεται) γιατί δεν ανεβαίνει η Σοφοκλέους, όταν ανεβαίνουν οι ξένες αγορές!!! Μέσα σε αυτή τη γενικευμένη πτώση όλων των πραγματικών Αξιών γιατί να αντιστέκονται κι αυτές οι ”αξίες”;

Η αλήθεια είναι πικρή. Η χώρα μαστίζεται από πολιτική ατολμία, η ανάπτυξη μπλοκάρεται από συγκεκριμένα (και ενίοτε συγκρουόμενα) επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία απλά επιδιώκουν να δαγκώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ”πίτα” που μοιράζει το κράτος.

Στους περισσότερους χώρους, πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, ανακυκλώνονται τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, σέρνοντας μαζί τους τις αμαρτίες του παρελθόντος και την πανθομολογούμενη (ψιθυριστά... βεβαίως) ανεπάρκεια τους, σε σχέση με τις εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες του καιρού μας.

Κι όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου και του - εν πολλοίς ελεγχόμενου- Τύπου, απλά παρακολουθούν σφυρίζοντας αδιάφορα, καθώς η πολυετής ανοχή απέναντι στη νοοτροπία των ”κολλητών”, της ”μίζας” και της διαπλοκής, καθιστά σχεδόν τα πάντα, ”φυσιολογικά” και αναμενόμενα!!!

Στο κάτω- κάτω μπορεί να υπάρχουν κι άλλες θέσεις σε αυτό τον τόσο βολικό ”ήλιο”, οπότε γιατί να φωνάζουμε; Μπορεί κι εμείς να...βολευτούμε.

Έχει φτάσει μήπως η σήψη στο αποκορύφωμά της, οπότε θα ήταν λογικό να αναμείνουμε την κάθαρση, που υπόσχεται κάθε τόσο η κυβέρνηση με το στερεότυπο πλέον ”θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο”;

Προφανώς όχι αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα της εντός και εκτός του Χρηματιστηρίου, που είναι ένα εύκολο παράδειγμα. Προφανώς όχι αν κρίνουμε από την άνεση με την οποία οι υποκριτές παίζουν το ρόλο των τιμητών, την άνεση με την οποία πρόσωπα για τα οποία η αγορά ”βοά” υπόκωφα, βγαίνουν δημοσίως για να καταδικάσουν τα φαινόμενα που αυτοί οι ίδιοι, υπηρετούν και προασπίζουν!!!

Συμβαίνουν κι αλλού όλα αυτά θα πείτε, μόνο που ”αλλού” υπάρχουν και κάποια όρια. Εδώ τα έχουμε πλέον ξεπεράσει προ πολλού!!

ΥΓ: Το Σάββατο κυβερνητικά στρατεύματα της Βενεζουέλας, πιστά στον ”Πρόεδρο” Τσάβεζ, έκαναν κατάληψη σε εργοστάσιο της Κόκα-Κόλα και ”επίταξαν” όλο το διαθέσιμο απόθεμα, για να το... μοιράσουν στο λαό.

Ως γνωστόν η χώρα βρίσκεται εδώ και μήνες σε ταραχώδη κατάσταση και η απεργία διαρκείας που γίνεται εκεί έχει συμβάλει στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Στις ΗΠΑ, όπου οι τελευταίες ενδείξεις από το χώρο της οικονομίας δεν είναι ικανοποιητικές, γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενδεχομένως και του δεύτερου, δεν θα ικανοποιήσουν τις -πάντοτε αισιόδοξες άλλωστε- προσδοκίες των αναλυτών.

Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτή της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας ξεκινά από αύριο η ανακοίνωση σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων (4ου τριμήνου 2002) στη Wall Street, η οποία σήμερα θα παραμείνει κλειστή λόγω της αργίας για τον- τι ειρωνία και αυτή- Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ!!!




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v