Εκεχειρία από πλευράς πωλητών;

Ο περιορισμός τόσο των δανεισμού μετοχών όσο και των ”ανοιχτών” πωλήσεων φαίνεται πως δίνει μία ανάσα στη Σοφοκλέους, ενώ την ίδια στιγμή οι ενδείξεις από τη Ν. Υόρκη είναι οριακά ενθαρρυντικές λόγω και εταιρικών αποτελεσμάτων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι πρώτες ενδείξεις από τη Νέα Υόρκη είναι μάλλον ενθαρρυντικές. Ο περιορισμός των απωλειών της Ford, αλλά και η μείωση των καθαρών κερδών ανά μετοχή στα 47 σεντς για τη Citigroup, θα μπορούσαν να συντηρήσουν ένα ασθενικά ήπιο, σταθεροποιητικό κλίμα σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη.

Στην περίπτωση που σταθεροποιηθούν οι αγορές μέχρι την Παρασκευή, ακόμη κι αν υποχωρήσει λίγο ο Dow, η αγορά μας δεν έχει λόγους να υποχωρήσει περαιτέρω.

Οι καθαρές συναλλαγές ούτως ή άλλως τις τελευταίες ημέρες δεν ξεπερνούν τα 50 – 55 εκατ. ευρώ και το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν ο περιορισμός της απόκλισης στην αγορά παραγώγων.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις, δείχνουν πως έχει περιοριστεί εν μέρει – έστω και κατόπιν άνωθεν παρεμβάσεων – ο χωρίς φειδώ δανεισμός μετοχών και οι ”ανοιχτές πωλήσεις”.

Πρόκειται απλά για μια ένδειξη και μια περισσότερο προσωπική εκτίμηση πως οι σταθεροί ”υποτιμητές” των τελευταίων ημερών δεν έχουν λόγο να μην δεχθούν τις παραινέσεις των αρχών. Ειδικότερα όταν η παρέμβαση προέρχεται από υψηλά ιστάμενο στέλεχος, ο λόγος του οποίου πρέπει να φανεί ότι περνάει στην αγορά.

Απομένει βέβαια στη συνέχεια, να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτή η ιδιότυπη εκεχειρία μπορεί να παραμείνει ενεργή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δανεισμένων θέσεων δεν έχουν εμφανιστεί, τουλάχιστον σήμερα, ως πωλήσεις στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v