Ζητείται διέξοδος από το ”βραχνά ” των Παραγώγων!

Κίνηση προς τις 1.685 μονάδες, από όπου και οπισθοχώρησε, πραγματοποίησε η Σοφοκλέους, η οποία ωστόσο ταλανίζεται από τον ”βραχνά” των Παραγώγων. Πληθαίνουν, όμως, οι φωνές ανθρώπων της αγοράς που ζητούν εδώ και τώρα συζήτηση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς παραγώγων και τη λήψη μέτρων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πώς να ανασάνει η αγορά, όταν με βάση τα χθεσινά στοιχεία του χρηματιστηρίου, ο δανεισμός παντός είδους τίτλου από την ΕΤΕΣΕΠ φτάνει στα λίγο – πολύ γνωστά επίπεδα.

Το καλάθι του ”σορτάκια” έχει απ’ όλα τα ”καλούδια” για εκείνους τους λίγους, που εκ των πραγμάτων, έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν την τάση στην αγορά.

Η ισχύς των λίγων, μέσω της αγοράς παραγώγων, θα ήταν προφανής και στον τελευταίο μικροεπενδυτή, εάν η αρμόδια χρηματιστηριακή αρχή αλλά και οι ίδιες οι χρηματιστηριακές, δημοσιοποιούσαν τα μερίδια αγοράς, στο ΧΠΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ δύσκολο να πειστεί ο μέσος επενδυτής, μέσος επιχειρηματίας, μέσος χρηματιστής να ενεργοποιηθεί αγοράζοντας μετοχές.

Διαδικαστικά ο Δείκτης έδωσε μεν μέρος της χρωστούμενης τεχνικής αντίδρασης, με την κίνηση να εξασθενεί προς τις 1.685,36 μονάδες. Υποχωρεί συνέχεια, σταδιακά προς τις 1.670 μονάδες, καθώς ο FTSE 20 προσεγγίζει και πάλι τις 820 μονάδες.

Η μετοχή της Εμπορικής αγγίζει τα 13 ευρώ, η Τρία Έψιλον προς τα 12,64 ευρώ, κυμαίνεται στα 11 ευρώ η Alpha, ενώ ασθενικά αντιδρά στα 12,4 ευρώ η Εθνική.

Η μετοχή της ΔΕΗ στα 13,7 ευρώ, του ΟΤΕ στα 10,68 ευρώ με συναλλαγές που δικαιολογούν συγκριτικά το σύνολο των δανεισθέντων, από την ΕΤΕΣΕΠ χθες, μετοχών του Οργανισμού.

Προς τα 8,82 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς αυτοί που ρευστοποιούσαν υψηλότερα των 9,5 ευρώ επανέρχονται, και δικαιολογημένα, σε μια από τις λίγες επιλογές τους που δεν τους πρόδωσαν το 2002.

Υ.Γ. Όταν ο τζίρος στην αγορά παραγώγων φτάνει στα 78 εκατ. ευρώ, ενώ μετά βίας προσεγγίζει τα 55 στην αγορά μετοχών, από τα οποία τα 6 αφορούν σε συναλλαγές πακέτων, για ποια συμπληρωματικότητα του ΧΠΑ, προσπαθούν να μας πείσουν οι του ΧΑ.

Πληθαίνουν οι φωνές ανθρώπων της αγοράς που ζητούν εδώ και τώρα συζήτηση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς παραγώγων και τη λήψη μέτρων... χθες.

Ας σταθεί στο ύψος της τουλάχιστον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχει την πρόθεση και διερευνά το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v