Εξω αντίδραση, μέσα... short

Εάν στη Σοφοκλέους λειτουργούσαν εύρυθμα τα παράγωγα, όπως περιγράφονταν και στο χθεσινό άρθρο (X-views), τότε και σήμερα θα συνέτρεχαν θετικές αφορμές για να αντιδράσει ο Δείκτης προς τις 1.700 μονάδες. Πλην όμως, η τάση της αγοράς εξαρτάται από τις διαθέσεις των ολίγων...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αναθεώρηση της Merrill Lynch για τη Vodafone, δεν πρόκειται να είναι η τελευταία θετική αφορμή για να εκμεταλλευτούν οι αγορές το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που εξυφαίνεται πίσω από το ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράκ.

Αυτές οι αφορμές, θεωρείται πιθανό, ότι θα σταθούν ικανές να οδηγήσουν σε έναν ενδιάμεσο δεύτερο ανοδικό κύκλο τόσο την Ευρώπη, όσο τη Νέα Υόρκη. Ασχέτως του τι θα γίνει στη συνέχεια και εάν και πόσο χαμηλότερα υποχωρήσουν.

Το ζητούμενο για τη Σοφοκλέους θα ήταν η δυνατότητα εκμετάλλευσης αυτής της θετικής αφορμής, με αιχμή τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και εν συνεχεία των τραπεζών.

Βέβαια η Salomon SSB δίνει τιμή στόχο τα 12 ευρώ για τον ΟΤΕ (underperform), πλην όμως η Panafon και η Cosmote θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τάση συνολικότερα για τον κλάδο.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τεχνικής φύσεως αντίδραση, ικανή να φέρει τον Δείκτη στις 1.700 μονάδες και ίσως και υψηλότερα, εάν δεν υπήρχε το ρυθμιστικό κενό στην αγορά παραγώγων και στις ανοιχτές πωλήσεις (1).

Θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των λίγων και ισχυρών, σήμερα, κατά πόσον μπορεί να υποτιμηθεί περαιτέρω η Σοφοκλέους, με αφορμή και … αψυχολόγητες κινήσεις, όπως αυτή που χθες καταπόντισε τη μετοχή της Εμπορικής.

Τείνουμε να πεισθούμε όμως, πως τίποτα δεν συμβαίνει συμπτωματικά και τυχαία, πως αυτή η διαδικασία εξουθένωσης των πάντων, πλην των λίγων και ισχυρών στοχεύει κάπου.

Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, θα μπορούσε να στοχεύσει στη νομή της πίτας με ευνοϊκότερους για τους ισχυρούς όρους, και από σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, φτηνότερες κεφαλαιοποιήσεις. Το τελευταίο θα μπορούσε να διευκολύνει σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και τη διαδικασία ανάληψης της ειδικής διαπραγμάτευσης κάποιων εταιριών.

Μετοχές σηματωροί πέραν των Panafon και Cosmote, o ΟΤΕ λόγω της έκθεσης της SSSB, αλλά και η Εθνική. Μετοχή σηματωρό στην κατηγορία της θεωρούμε την ΕΧΑΕ, δηλωτική των προθέσεων των ισχυρών της αγοράς, αλλά και μετοχών ισχυρών κατασκευαστικών εταιριών (Άκτωρ, Μηχανική κ.α.).

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση παρακολουθούμε, χωρίς να καταλαβαίνουμε όμως μέχρι ποιου βαθμού φτάνει το πιθανολογούμενο πρόβλημα του Ομίλου, τη συμπεριφορά των μετοχών της Κλωνατέξ.

Λόγω των όσων συνέβησαν χθες σε βάρος της μετοχής της Εμπορικής και της πίεσης προς τα 35 ευρώ της μετοχής του Τιτάν, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πορεία της δεύτερης μετοχής.

Τέλος, για διαφορετικούς λόγους θα πρέπει να υπερισχύσουν οι αγοραστές στα 8,5 – 8,8 ευρώ της μετοχής του ΟΠΑΠ, αλλά και στη ΔΕΗ.

Σημ.(1): Με αφορμή το ρυθμιστικό κενό σε παράγωγα και ανοιχτές πωλήσεις, θα ήταν χρήσιμο η προεδρία του χρηματιστηρίου να αποφύγει την έμμεση απάντηση στο χθεσινό άρθρο του euro2day.gr (X-views) και να θέσει το... πρόβλημα επί τον τύπο των ήλων.

Δυστυχώς για το ΧΠΑ τα όσα περιγράφονται και καταγράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο αφορούν σε ανεπτυγμένες αγορές και χρηματιστήρια και απέχουν μακράν από την αδόκιμη και απροσχημάτιστη ”σκύλευση” της αγοράς μετοχών από το ελληνικό ΧΠΑ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη, ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v