Τι βλέπει η Ωμέγα Χρηματιστηριακή για το 2003

Ως ”έτος αβεβαιότητας και ανασφάλειας” χαρακτηρίζεται το 2003 σε report του τμήματος αναλύσεων της Ωμέγα Χρηματιστηριακής, ενώ επισημαίνεται ότι η προσέγγιση της Σοφοκλέους για μία ακόμη χρονιά θα πρέπει να γίνει μέσω συγκεκριμένων μετοχών.

Τι βλέπει η Ωμέγα Χρηματιστηριακή για το 2003
Ως ”έτος αβεβαιότητας και ανασφάλειας” χαρακτηρίζεται το 2003 σε report του τμήματος αναλύσεων της Ωμέγα Χρηματιστηριακής, που υπογράφει ο Ν. Καλτσογιάννης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Επενδυτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης, στο οποίο, όμως επισημαίνεται ότι η προσέγγιση της Σοφοκλέους για μία ακόμη χρονιά θα πρέπει να γίνει μέσω συγκεκριμένων μετοχών. *

Ένα περίπου χρόνο πριν, επισημαίνεται στο report, διαπιστώναµε τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που θα αντιµετώπιζαν ένας µεγάλος αριθµός εισηγµένων επιχειρήσεων στο Χρηµατιστήριο Αξιών (Χ.Α.), αλλά και τις συµπληγάδες πέτρες µέσα από τις οποίες θα έπρεπε να πορευθεί τόσο η ελληνική, όσο και η παγκόσµια οικονοµία.

Χωρίς διάθεση κινδυνολογίας και έχοντας επίγνωση ότι οι χρηµατιστηριακές, τουλάχιστον, αγορές βίωσαν µία από τις χειρότερες χρονιές τους, τα σηµερινά (εγχώρια και διεθνή) οικονοµικά - πολιτικά δεδοµένα δεν µας επιτρέπουν να είµαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι αναφορικά µε την πορεία των οικονοµικών ”πραγµάτων” κατά το

τρέχον έτος, προσθέτει ο κ. Καλτσογιάννης.

Η επικείµενη σύρραξη στο Ιράκ, της οποίας η διάρκεια και οι συνέπειές της στην παγκόσµια οικονοµία, κατά την άποψή µας, τονίζει ο Καλτσογιάννης, είναι αδύνατον να προβλεφθούν, δρα αυτή την περίοδο ως ο κατ’ εξοχήν ανασταλτικός παράγων στην ανάκαµψη των χρηµατιστηριακών αγορών.

Στα πλαίσια αυτά, όπως επισημαίνεται στο report της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ, σαφώς η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει ορισµένα συγκριτικά πλεονεκτήµατα σε σχέση µε τους Ευρωπαίους εταίρους της, όπως έναν από τους υψηλότερους ρυθµούς ανάπτυξης, σε όρους ΑΕΠ, µεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ένα (θεωρητικά) αυξηµένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την χώρα εν όψει των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004 και φυσικά την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάµηνο του 2003, η οποία προσδίδει αυξηµένες δυνατότητες προβολής της χώρας και κατ’ επέκταση πιθανής προσέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων.

Στον αντίποδα όµως, όπως τονίζεται, θα συναντήσει κανένας µια σειρά διογκούµενων προβληµάτων και ελλοχευόντων κινδύνων, όπως το υψηλό δηµόσιο χρέος, τον υψηλό πληθωρισµό, την βραδύτητα απορρόφησης κοινοτικών πόρων (βλέπε Κοινωνία της Πληροφορίας), την καθυστέρηση στην απελευθέρωση σηµαντικών αγορών (π.χ. ενέργεια), την κακή ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών στον κρίσιµο τοµέα του τουρισµού και ”άλλων ων ουκ έστι αριθµός”.

Επιπρόσθετα αυτών και εστιάζοντας στα της εσωτερικής χρηµατιστηριακής αγοράς θα θέλαµε, όπως τονίζεται στο report της Ωμέγα, να επισηµάνουµε τα εξής:

* Κατ’ αρχήν, υπάρχει κατά την γνώµη µας, ένας αυξηµένος συστηµικός κίνδυνος της αγοράς, προερχόµενος κυρίως από τον φαύλο κύκλο των αυξηµένων δανειακών υποχρεώσεων (επιχειρήσεων και µεγαλοµετόχων), της αδυναµίας αποπληρωµής αυτών και των συνεπακόλουθων συνεπειών τους στο τραπεζικό σύστηµα.

* Κατά δεύτερον, παρόλη την θεσµική θωράκιση της αγοράς (σε σηµείο υπερ-προστατευτισµού), εξακολουθεί η αθρόα εισαγωγή νέων εταιριών εντός ενός χρηµατιστηρίου του οποίου κύρια χαρακτηριστικά της τρέχουσας περιόδου είναι η παντελής σχεδόν έλλειψη εισροής νέων επενδυτικών κεφαλαίων και η απουσία των ιδιωτών επενδυτών.

* Επιπλέον και ειδικά για την τρέχουσα χρήση, καλούµεθα ως επενδυτική κοινότητα να αποκτήσουµε εκτός όλων των άλλων απαιτούµενων γνώσεων και µαντικές ικανότητες, αναφορικά µε την πορεία των µεγεθών των επιχειρήσεων, καθώς µε άλλο λογιστικό σύστηµα θα συνταχθούν οι περιοδικές λογιστικές καταστάσεις των εισηγµένων επιχειρήσεων (Ε.Λ.Σ.) και µε άλλο (..Λ.Π.) ο τελικός ισολογισµός της χρήσης.

Κατά συνέπεια, για µία ακόµη χρονιά, θεωρούµε ότι η προσέγγιση της ελληνικής χρηµατιστηριακής αγοράς θα πρέπει να γίνει µε την λογική της επιλογής συγκεκριµένων µετοχικών τίτλων (και όχι κλάδων) εταιρειών, οι οποίες παρουσιάζουν διαχρονική αύξηση των µεγεθών τους, λογική δανειακή επιβάρυνση, αξιόπιστη διοίκηση, σωστή επικοινωνιακή πολιτική µε τους µετόχους τους και σαφή επιχειρηµατικό προσανατολισµό.

Εκτιµώντας ότι το διεθνές οικονοµικό και γεωπολιτικό περιβάλλον θα παρουσιάζει πιθανόν κατά το δεύτερο εξάµηνο του έτους, σηµάδια βελτίωσης, θεωρούµε εφικτή την επίτευξη θετικών αποδόσεων σε ετήσια βάση, ως απόρροια των προαναφερθέντων επιλογών, καταλήγει το report της Ωμέγα Χρηματιστηριακή.

* Το πλήρες κείμενο του τμήματος ανάλυσης της Ωμέγα Χρηματιστηριακή δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v