Ενα, δύο, τρία, ”στοιχήματα” για το ΧΑ

Κρίσιμη συνεδρίαση η σημερινή, καθώς η τάση παραμένει πτωτική, τη στιγμή που κάποιες πρώτες παρατηρήσεις για αναδιάρθρωση της αγοράς παραγώγων τίθενται ένθεν κακείθεν. Το ”στοίχημα” πάντως της ημέρας θα παιχτεί μεταξύ ΟΠΑΠ – Intralot και, στους ”μικρομεσαίους”, μεταξύ Φουρλή– Κορασίδη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι τελευταίες δηλώσεις Μπους μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για επίσπευση των... προεξοφλημένων. Μπορεί όμως αντίστοιχα, να δημιουργήσουν αντίδραση στην περίπτωση που το προεξοφλημένο δεν επιβεβαιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως οι αγορές ισορροπούν σε κομβικό σημείο, που θα τις φέρει κοντύτερα στην ”κάθαρσή” τους.

Στη Σοφοκλέους δύο είναι τα ”στοιχήματα” που παίζονται και λόγω παρασκηνίου σήμερα, και πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν μεσοπρόθεσμα τις εξελίξεις. Η προσπάθεια που φαίνεται να γίνεται σε ό,τι αφορά τα παράγωγα και η ”κόντρα” μεταξύ ΟΠΑΠ – Intralot.

Και τα δύο ζητήματα, οικονομικού περιεχομένου, θεωρείται ότι έχουν κι άλλες ”χροιές”, ακόμη και πολιτική.

Αυτό που μέχρι στιγμής είναι βέβαιο για την αγορά παραγώγων αφορά στην διατήρηση ή όχι, μιας άτυπης συμφωνίας αρχών και μεγαλοπαιχτών ώστε να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση.

Με ποιο τρόπο μπορεί αυτό να τηρηθεί και τις επόμενες ημέρες, εάν και εφόσον, επισπεύδεται η επέμβαση στο Ιράκ είναι ένα άλλο ερώτημα. Η κόντρα όμως ΟΠΑΠ – Intralot πέραν του ιδιότυπου arbitrage που δημιουργεί υπέρ της μετοχής της δεύτερης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και λόγω των νέων μετοχών που θα διανεμηθούν στους εργαζόμενους της Intralot.

Αναμφίβολα για την εργατική ομάδα της Πειραιώς, του ΟΠΑΠ, θα απαιτηθούν σήμερα γερά νεύρα και σκληρό στομάχι.

Αλλά και εδώ υπάρχει, κάπου στο βάθος, μια κάποιας μορφής ”συμφωνία κυρίων” τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν αργότερα.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, θεωρούνται πέραν του δίδυμου σταθερότητας ΔΕΗ– ΟΤΕ, η Εθνική, Eurobank και Εμπορική.

Για διαφορετικούς λόγους, που σχετίζονται άμεσα με τη χθεσινή αντίδραση των μετοχών τους, και των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των εταιριών ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοίχημα που παίζεται για τους Φουρλή– Κορασίδη.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη, ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v