”Μαλακό υπογάστριο” του ΧΑ οι τράπεζες!

Η διατήρηση των πιέσεων στις τράπεζες (-0,51%) αποτέλεσε το αντίβαρο στις περιορισμένου εύρους ανοδικές διαθέσεις μέσω των τηλεπικοινωνιών που επέδειξε κατά διαστήματα σήμερα η Σοφοκλέους.

Περιορισμένου εύρους και αναιμική η σημερινή αντίδραση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς οι τράπεζες καταγράφοντας απώλειες 0,51% αποτέλεσαν και σήμερα τον ”αδύναμο κρίκο” της αγοράς, αδυνατώντας να στηρίξουν την όποια διάθεση ανοδικής κίνησης υπήρχε αποτελώντας παράλληλα, αντίβαρο στις ανοδικές διαθέσεις που επέδειξε κατά διαστήματα η ευρύτερη αγορά.

Ωστόσο, για πρώτη φορά το τελευταίο τριήμερο είχαμε ουσιώδη εξισορρόπηση σχέσης ανοδικών προς πτωτικών μετοχών, με τις πτωτικές μετοχές παρά ταύτα, να εξακολουθούν να υπερτερούν των ανοδικών σήμερα, κατά 29.

Επιπροσθέτως, ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω ανοδικής κίνησης της ΔΕΗ (+2,9%) και του ΟΠΑΠ (+1%), μπόρεσε να βρει κάποια αναχώματα, χωρίς όμως η συναλλακτική δραστηριότητα των 75,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη διακίνηση πακέτων, να πείθει ως προς τη διατηρησιμότητα της ανοδικής κίνησης.

Ενώ παράλληλα, δεν αμβλύνθηκαν οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου, εξέλιξη που αποτυπώνει την ευρύτερη έλλειψη πεποίθησης στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς.

Επί του πρακτέου, θα πρέπει να διατηρήσουμε βάσιμες αμφιβολίες ως προς τις πραγματικές διαθέσεις των εχόντων short θέσεις στην αγορά παραγώγων, οι οποίοι μάλλον εξέλαβαν τη σημερινή συνεδρίαση ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τους άμεσους στόχους τους.

Απουσία δε, και περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων, ενδεικτικό του ότι μόλις δέκα μετοχές έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς, ποιος και πότε, θα συμβάλλει ενεργά στην αντιστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας και την επαναπροσέλκυση μικροεπενδυτών με σκοπό δραστηριοποίησης έστω, αποκόμισης βραχυχρόνιων κερδών.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές του ΑΛΤΕΡ (απώλειες 3,49%), της Σπύρου (απώλειες 2,65%), της Alsinco (απώλειες 2,8%), της Υγεία (απώλειες 2,65%), της Αστικά Ακίνητα (απώλειες 2,07%) και της Veterin (απώλειες 1,47%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ιντεάλ, της Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, της Κορφίλ, της Ευρωπαϊκή Τεχνική, της Ιντερσατ, της ΑΛΤΕΡ, της Μαϊλης, της Σπύρου, της Ηρακλής και της Άλτεκ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 38,89% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 14,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 217.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,98 ευρώ και ένα πακέτο 213.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,87 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 125.710 μετοχών της Sex Form στα 7,82 ευρώ, ένα πακέτο 125.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,74 ευρώ και δύο πακέτα 731.000 και 120.760 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,76 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε ένα πακέτα 126.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,78 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v