Αντίδραση μέσω τραπεζών στο κλείσιμο

Το μάζεμα του δείκτη των τραπεζών και η αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, με την τελευταία να καταγράφει κέρδη 2% στο κλείσιμο, οδήγησαν σε σημαντικό περιορισμό των αρχικών απωλειών στη Σοφοκλέους.

Άκρως ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, με το Γενικό Δείκτη να επιδίδεται σε μια άξια αναφοράς αναπήδηση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 1649 μονάδων για να κλείσει τελικά με οριακές απώλειες 0,15%, στις 1.669,69 μονάδες.

Και αυτό, εν μέσω κλεισίματος short θέσεων σε τραπεζικές μετοχές και δη αυτές των Alpha Bank και Εμπορική, ενώ εξίσου σημαντική υπήρξε η αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, με τη τελευταία να καταγράφει κέρδη 2% στο κλείσιμο.

Ωστόσο, η εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα, με το τζίρο να ανέρχεται μόλις στα 70,4 εκ. ευρώ με 8,5 εκ. σε πακέτα ”επισκίασε” τις όποιες θετικές εντυπώσεις που δημιούργησε η αντίδραση της αγοράς, η οποία ούτως ή άλλως υπήρξε μάλλον ”υποκειμενική” δεδομένου ότι η αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών ανήλθε στο 1,8 προς 1, όταν χθες ήταν στο 1,1 προς 1 με το Γενικό Δείκτη οριακά υψηλότερα.

Ουσιαστικά, η σημερινή συνεδρίαση προσέφερε μιας πρώτης τάξης ένδειξη πως – ελλείψει περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων – η τάση της αγοράς καθορίζεται αφενός από τους εμπλεκόμενους στα παράγωγα, αφετέρου από όσους, κυρίως αλλοδαπούς, επενδυτές έχουν τη διάθεση αγορών σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πάντως, το σημείο αναφοράς ενδεχομένως να είναι η νέα έκθεση της SSSB για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με βάση την οποία προτρέπεται ουσιαστικά η μερική ενίσχυση θέσεων. Εξάλλου, το ”μάζεμα” του τραπεζικού δείκτη από το –2,25% στο –0,65% ήταν αυτό που έκανε αίσθηση, με μόνο ζητούμενο πλέον τη διάρκεια...

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση οι μετοχές του Υγεία (απώλειες 6,82%), της Τσουκαρίδης (απώλειες 4,35%), της Βαράγκης (απώλειες 2,17%) και της Logic Dis (απώλειες 2,44%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ελληνικής Εταιρίας Μπισκότων που έκλεισε στα 6,12 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,34%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Αλυσίδα, της ΑΕΓΕΚ προνόμιο, της Υγεία, της Αλυσίδα προνόμιο, της Τσουκαρίδης, οι κοινές και προνομιούχες μετοχές της Κορφίλ, της Ιντερσάτ και της Εθνική Ακινήτων.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 6,67% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 8,53 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 180 μετοχών της Κυριακίδης στα 2,4 ευρώ, ένα πακέτο 1.084.770 μετοχές της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 5,99 ευρώ και ένα πακέτο 264.330 μετοχών της Informatics στα 4,18 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 340.000 μετοχών της εταιρίας Μπαλάφας στα 2,75 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v