Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική έκθεση της SSSB για τις ελληνικές τράπεζες

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της SSSΒ για την πορεία των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών σε έκθεσή της με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου, στην οποία, ωστόσο, μειώνει τις τιμές στόχους για τις Εθνική, EFG Eurobank και Alpha Bank, ενώ αναθεωρεί προς τα πάνω τη σύσταση για την Εθνική.

Θετική έκθεση της SSSB για τις ελληνικές τράπεζες
Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της SSSB στην έκθεσή της με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου για την πορεία των μεγεθών των κυριότερων ελληνικών τραπεζών.

Στην έκθεση αναθεωρείται προς τα πάνω η σύσταση για την Εθνική από ”underperform” σε ”inline”, ενώ διατηρούνται οι συστάσεις για Alpha Bank και Eurobank. Ωστόσο, μειώνεται η τιμή στόχος για τις Εθνική, EFG και Alpha Bank.

Τα χειρότερα έχουν περάσει για την ελληνική τραπεζική αγορά, σύμφωνα με την SSSB, η οποία προσθέτει ότι, αν και το 2003 δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετικό για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι τρεις ελληνικές (Εθνική, EFG και Alpha Bank) αναμένεται να καταγράψουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με αρκετές ευρωπαϊκές.

Η SSSB δίνει νέες τιμές στόχους για τις τρεις τράπεζες, με την Εθνική να διαμορφώνεται πλέον στα 14,8 ευρώ (από 20,5 ευρώ), την EFG από 13,5 ευρώ στα 11,5 ευρώ και την Alpha Bank στα 12,5 ευρώ από 14,7 ευρώ, τιμές οι οποίες διαμορφώνονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 2004.

Όσον αφορά την Εθνική, η SSSB εκτιμά ότι τα κέρδη του 2003 θα παρουσιάσουν ρυθμό αύξησης 20% σε σχέση με την αναμενόμενη πτώση κατά 44% το 2002.

Ωστόσο, περικόπτει την τιμή στόχο της Εθνικής στα 14,8 ευρώ από την προηγούμενη των 20,5 ευρώ, αναβαθμίζοντας όμως τις μετοχές της σε 2M (in line, medium risk).

Η SSSB περιμένει ότι η Εθνική θα καταγράψει καλύτερη πορεία το 2003 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η Εθνική είναι η τραπεζική μετοχή που θα παρουσιάσει την καλύτερη πορεία στην ελληνική αγορά το 2003, αν και όχι ”τόσο καλή”, ώστε να της αξίζει η σύσταση ”outperform”.

Ειδικότερα για τα αποτελέσματα του 2002, η SSSB περιμένει ότι θα καταγράψουν πτώση 44% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ για το 2003 εκτιμά ότι η Εθνική θα παρουσιάσει ανάπτυξη των κερδών κατά 15%, με τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται κατά 10,4% και τα έσοδα περί το 5,5%.

Επιπρόσθετα, η Εθνική, αναφέρεται, ως η τράπεζα που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής αγοράς, όσον αφορά τις καταθέσεις. Η SSSB εκτιμά ότι η θέση της αυτή απειλείται μεσο - μακροπρόθεσμα από τράπεζες, όπως η EFG ή η Novabank της BCP.

Για τη μετοχή της Eurobank η έκθεση εκτιμά ότι παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις της στο 2002 είναι πιθανό να ”μείνει πίσω” μέσα στο 2003. ”Ενώ εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Eurobank είναι η καλύτερα διοικούμενη από τις ελληνικές τράπεζες, δεν περιμένουμε οι εντυπωσιακές αποδόσεις της μετοχής να συνεχιστούν το 2003”, αναφέρεται.

Παρά το γεγονός αυτό, η έκθεση περιέχει την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του ιδρύματος θα διαμορφωθεί φέτος, περίπου στο 15%. Η σύσταση διατηρείται στο ”in line”, ενώ ο τίτλος εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ”μεσαίου ρίσκου”.

Αναφορικά με τη στρατηγική της τράπεζας, αναμένεται να παραμείνει περίπου ίδια, ενώ βελτίωση αναμένεται σε επίπεδο θεμελιωδών μεγεθών. Για το 2003 τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 768,3 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 11,53% έναντι του 2002.

Τα κέρδη προ φόρων της EFG Eurobank για το 2003 αναμένονται στα 352 εκατ. ευρώ για το 2003 και στα 442,9 εκατ. ευρώ για το 2004.

Αναφορικά με την Alpha Bank, η SSSB περικόπτει την τιμή στόχο στα 12,5 ευρώ από την προηγούμενη των 14,7 ευρώ, ενώ διατηρεί την σύστασή της 2M (in-line, μεσαίου ρίσκου).

Η Alpha Bank δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές της στρατηγικής της στο 2003. Η σύσταση του χαρτοφυλακίου της από δραστηριότητες, που βασίζονται στις επιχειρήσεις λιανικής, θα κυριαρχήσει και αυτό το έτος, με τα καταναλωτικά και τα ενυπόθηκα δάνεια να αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων.

Σύμφωνα με την SSSB, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια ιδιαίτερη κίνηση από την Alpha Bank το 2003, καθώς επίσης και οποιεσδήποτε συνομιλίες συγχώνευσης που περιλαμβάνουν και την Εθνική.

Ωστόσο, το 2003 αναμένεται θετικό και για την Alpha Bank, καθώς η SSSB περιμένει ότι τα κέρδη της θα παρουσιάσουν άνοδο 12%, ενώ αντιστοίχου μεγέθους θα είναι και η αύξηση των λειτουργικών κερδών. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται επίσης να αυξηθούν κατά 7%.

Η SSSB εκτιμά ότι τα συνολικά μεγέθη δανεισμού αναμένεται να υποχωρήσουν το 2003 από τα επίπεδα του προηγουμένου έτους, ενώ εκφράζει και τις ανησυχίες της όσον αφορά τη διαφάνεια των βιβλίων δανεισμού της Alpha Bank, σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v