Yποπτες μεθοδεύσεις!

Σήμερα θα σας πούμε δέκα λόγους για τους οποίους θα πρέπει να πέσει η Σοφοκλέους. Δηλαδή, τον εξής έναν: Έχουμε βαρεθεί! Όσο για την χτεσινή αντίδραση της αγοράς ήταν πέρα για πέρα ύποπτη και ως τέτοια την καταγγέλλουμε!

Yποπτες μεθοδεύσεις!
Σήμερα θα σας πούμε δέκα λόγους για τους οποίους θα πρέπει να πέσει η Σοφοκλέους. Δηλαδή, τον εξής έναν: Έχουμε βαρεθεί! Όσο για την χτεσινή αντίδραση της αγοράς ήταν πέρα για πέρα ύποπτη και ως τέτοια την καταγγέλλουμε!

Όποιος υποστηρίζει ότι η Σοφοκλέους είναι χρηματιστήριο ψεύδεται ασύστολα ή πολύ απλά δεν ξέρει τι του γίνεται. Πρόκειται για ένα περιθωριοποιημένο υπαίθριο παζάρι στην άκρη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως περιπαιχτικά έλεγε χτες γνωστός χρηματιστής ”η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλείται να επέμβει επειγόντως και να ελέγξει ποιος έχει διασπείρει την ακόλουθη ψευδή είδηση: Ότι η Σοφοκλέους συγκαταλέγεται στις ώριμες αγορές”…

Κι έχει δίκιο ο άνθρωπος. Μόνο που δεν πρόκειται για μία ψευδή είδηση, αλλά δύο σε συσκευασία μίας. Πρώτον, αυτά τα περί ώριμης και δεύτερον τα περί αγοράς.

Η κατάντια της χρηματιστηριακής αγοράς προκαλεί θλίψη σε όλους όσους αγαπούν το Χρηματιστήριο, σε όλους εκείνους που πραγματικά συγκλονίζονται στην ιδέα ότι με μία μόλις μετοχή είναι συμμέτοχοι στην παραγωγική δραστηριότητα μιας επιχείρησης.

Κι είναι βέβαιο ότι η σημερινή κατάσταση είναι αδιέξοδη. Εκτός και αν θεωρούμε ως διέξοδο την χρεοκοπία επενδυτών, χρηματιστών και επιχειρηματιών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα βοηθήσει στην ευημερία των υπολοίπων, εκτός, φυσικά, ελαχίστων.

Η κρίση ξεκίνησε από την Σοφοκλέους και έχει επεκταθεί σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν είναι μόνο οι τιμές των μετοχών που έχουν γυρίσει στα επίπεδα που βρισκόντουσαν στις αρχές της δεκαετίας του 90. Την ίδια ακριβώς εικόνα παρουσιάζει σήμερα και το εμπόριο. Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να ξεφύγει αυτή από κάθε έλεγχο.

Όπως ακριβώς ξεκίνησε η κρίση από την Σοφοκλέους, έτσι και η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από την Σοφοκλέους. Ευσεβής πόθος; Πιθανότατα! Διότι για να συμβεί το ”θαύμα” χρειάζεται να υπάρχουν και οι άνθρωποι εκείνοι που θα πάρουν το βάρος της ευθύνης να λάβουν και να υλοποιήσουν αποφάσεις σε όφελος της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κι έπειτα, θα πρέπει να βρεθούν και οι επενδυτές που θα προθυμοποιηθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη…

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v