Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεχωρίζει την Alpha Bank η Merrill Lynch

”Ελκυστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά όχι αντίστοιχη αξία” επισημαίνει έκθεση της Merrill Lynch σε έκθεσή της (22/1) για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, από τις οποίες ξεχωρίζει την Alpha Bank, αναθεωρώντας τη σύστασή της σε ”buy” από ”neutral”.

Ξεχωρίζει την Alpha Bank η Merrill Lynch
Για ”ελκυστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά όχι ακόμη εντυπωσιακή αξία” κάνει λόγο έκθεση της Merrill Lynch με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου για τις ελληνικές τράπεζες.

Παρά την κατά 77% πτώση που κατέγραψε τα τελευταία τρία χρόνια ο τραπεζικός κλάδος, δεν έχει εξασφαλίσει ”αξία” ικανή να ανατρέψει τη συνολική σύσταση ”ουδέτερη θέση” του οίκου, επισημαίνεται στην έκθεση.

Μοναδική σύσταση που δεν είναι neutral είναι αυτή για την Alpha Bank, της οποίας η σύσταση αναθεωρείται σε ”buy”.

Επίσης για την Alpha Bank αναφέρονται ως ”αντικειμενική τιμή” (objective) σε διάστημα 12 μηνών τα 13,2 ευρώ.

”Ουδέτερη” παραμένει η Merrill για τις Εθνική, Εμπορική και EFG Eurobank, ενώ δεν θέτει τιμές στόχους.

Για τις Εθνική και Εμπορική η σύσταση neutral διατηρείται, ενώ για την Eurobank αναφέρεται ότι ξεκινά η κάλυψή της.

Για τις μετοχές της Alpha Bank, αναφέρεται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να επενδύσει κανείς στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο που έχει περιθώρια ανάπτυξης. Από πλευράς P/E, αναφέρει η έκθεση, η μετοχή διαπραγματεύεται με discount της τάξης του 20%, έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών.

Η διοίκηση της Alpha, όπως τονίζεται, τα τελευταία χρόνια πήρε αρκετά ”μέτρα”, ώστε να αντιστρέψει την εικόνα του αρνητικού status που δημιουργήθηκε μετά την απόκτηση της Ιονικής. Επίσης η έκθεση χαρακτηρίζει την Alpha ως ένα από τα πιο μοντέρνα και κερδοφόρα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ αναφέρει ότι περιμένει ρυθμούς αύξησης κερδών της τάξης του 14% για το 2003. Πιστεύουμε ότι τα κέρδη της Alpha Bank συνάντησαν το ”πάτωμα” μέσα στο 2002 και ότι για το τρέχον έτος προβλέπεται αντιστροφή της τάσης.

Ειδικότερα, για το 2002, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, προβλέπονται κέρδη μετά από φόρους στα 82 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2003 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση μέχρι τα 156 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τα την ποιότητα των δανείων, η Merrill αναφέρει ότι αυτή, υπονοεί ”σταθερότητα στο επίπεδο των προβλέψεων”.

Η σύσταση για την Εμπορική Τράπεζα παραμένει ”ουδέτερη”, ως αποτέλεσμα της προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για το μέσο όρο κερδών ανά μετοχή στο διάστημα 2003- 2005. Η έκθεση εκτιμά ως δίκαιη αποτίμηση τα 14,3 ευρώ. Για το 2003, προβλέπεται ανάκαμψη της τάξης του 43%, εξέλιξη, που αν πραγματοποιηθεί θα ακολουθήσει την κατά 57% απόκλιση κερδών του 2002.

Για την Εθνική Τράπεζα, τονίζεται ότι τα μοντέλα αποτίμησης που βασίζονται σε αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων και στη μερισματική απόδοση, κάνουν λόγο για ”δίκαιη αποτίμηση” της μετοχής περίπου στα τρέχοντα επίπεδα (των 13,2 ευρώ). Και για την Εθνική προβλέπεται ανάκαμψη στον τομέα των κερδών της τάξης του 21%. Σχολιάζοντας την ηγετική θέση της Εθνικής Τράπεζας σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες τραπεζικής, η Merrill εκτιμά ότι αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια.

Αναφορικά με την EFG Eurobank, τονίζεται η εμπιστοσύνη του οίκου στα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά και στις θεμελιώδεις προοπτικές της τράπεζας. Ο οίκος επισημαίνει το premium, με το οποίο η Eurobank διαπραγματεύεται έναντι των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ”δικαιολογημένο”. Για το μέλλον, αναφέρει ότι η ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας αναμένεται να συνεχιστεί, με τη στρατηγική να δίνει έμφαση στο retail. Για την ποιότητα των δανείων, η Merrill Lynch αναφέρει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ενώ θετικά θα είναι και τα λειτουργικά αποτελέσματα.

Για τον κλάδο των ελληνικών τραπεζών συνολικότερα, οι προβλέψεις είναι θετικές, αφού προβλέπεται σημαντική αύξηση των δανείων, που θα ενισχυθεί και από τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, που αναφέρονται ως οι υψηλότεροι της Ευρωζώνης.

Τα περιθώρια αύξησης κερδών περιγράφονται ως εξαιρετικά, αφού η Ελλάδα αναφέρεται ως έχουσα τον πλέον ”υποανάπτυκτο” χρηματοοικονομικό τομέα.

Το ”κλείσιμο της ψαλίδας” ανάμεσα στα ελληνικά ιδρύματα και στους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, γράφει η έκθεση, χωρίς δομικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Για την εταιρική διοίκηση των ιδρυμάτων, λέγεται ότι αυτή βελτιώνεται, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης, όσο και σε επίπεδο επίβλεψης των εργασιών.



Σχετικά με το τι εμποδίζει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από το να γίνουν περισσότερο κερδοφόρα, η Merrill Lynch απαντά ότι πρόβλημα αποτελούν τα λειτουργικά κόστη, οι προβλέψεις, καθώς και η φορολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v