Οι υποτιμητές... επιστρέφουν;

Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για τη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς τα αρνητικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές έδωσαν εκ νέου αφορμή στους ”σορτάκηδες” να προβούν σε δανεισμό δεικτοβαρών τίτλων λίγο μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, παρά την ”ήττα” που υπεστησαν από το θετικό γύρισμα της αγοράς τις προηγούμενες μέρες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την αφορμή που τους δόθηκε, από τις διεθνείς αγορές και εμφανίστηκαν οι ”υποτιμητές”.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δανεισμός σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, κορυφώθηκε μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης της Σοφοκλέους, αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα αρνητικά μηνύματα από Ν. Υόρκη και Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα ”το παιχνίδι δεν τους βγήκε”, καθώς ο Dow υποχώρησε στις 8.200 ενώ στη Σοφοκλέους η αντίδραση απέδωσε περίπου 1,7%.

Βέβαια το ερώτημα που γεννάται αφορά στο πώς θα ισορροπήσει η αγορά μας, καθώς τόσο ο ΟΤΕ, ΔΕΗ όσο και δύο-τρεις τραπεζικές μετοχές έχουν δώσει βραχύτατα και υψηλότατα κέρδη.

Να εκτιμήσουμε ότι θα τους βγει, των υποτιμητών, ο επόμενος γύρος; Αυτό θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη συμπεριφορά των αγορών στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Αυτό που επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα είναι οτι το πάνω χέρι στην αγορά το έχουν οι ξένοι και πως λίγες για αυτούς εντολές αγοράς μπορούν να αναστρέψουν την τάση.

Κατα την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών που ”μπλέκουν” τη γεωπολιτική με τις αγορές, το πιθανότατο είναι πως οι ΗΠΑ, παίζουν μέσω και της οικονομίας με την Ευρώπη, όπως η γάτα με τα... ποντικάκια, ενώ η συντήρηση του ευρώ στα ανώτατα επίπεδα του 1,08 δολαρίων, του πετρελαίου εξουθενώνουν όλο και περισσότερο την... απείθαρχη ηπειρωτική Ευρώπη.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά θα επέμβουν οι αμερικανοί στο Ιράκ αλλά και μέχρι που είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν αυτόν τον ”πόλεμο νεύρων”. Κι ένα ακόμη ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που επέλθει η πλήρης, απρόβλεπτη ανατροπή.

Είναι ενθαρρυντικό πάντως πως στην Σοφοκλέους, αυτή τη φορά, καταγράφηκαν στα επίπεδα των 1.660 μονάδων δυνάμεις έτοιμες να συστρατευτούν κόντρα στη λογική της γενικευμένης απαξίωσης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολίγων ελλήνων.

Η μήπως όλα ήταν μια αντίδραση στα πρωτοσέλιδα μερίδας του Τύπου, μια προσωρινή ανάπαυλα... εκτόνωσης της όποιας ”κατακραυγής”;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v