Εγνατία Κύπρου: Εκτιμήσεις για το ΧΑΚ

Το β΄ εξάμηνο του 2003 θα έλθουν καλύτερες ημέρες για τις κυπριακές μετοχές τονίζει, μεταξύ άλλων, σε σχετική έκθεσή της η Εγνατία Κύπρου (Outlook 2003 – 24/01), αφού οι γεωπολιτικές ανησυχίες, η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και η κερδοφορία των εταιριών θα παραμείνουν ευμετάβλητα στοιχεία το α΄ εξάμηνο του 2003.

Εγνατία Κύπρου: Εκτιμήσεις για το ΧΑΚ
Το β΄ εξάμηνο του 2003 θα έλθουν καλύτερες ημέρες για τις κυπριακές μετοχές τονίζει, μεταξύ άλλων, σε σχετική έκθεσή της η Εγνατία Κύπρου (Outlook 2003 – 24/01), αφού οι γεωπολιτικές ανησυχίες, η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και η κερδοφορία των εταιριών θα παραμείνουν ευμετάβλητα στοιχεία στο α΄ εξάμηνο του 2003. *

Στην έκθεση τονίζεται πως η πτώση που σημείωσε το ΧΑΚ (26,9%) το 2002 συνδέεται κυρίως με την υποχώρηση που κατέγραψε ο τραπεζικός (24,9%) και ο κλάδος των Ξενοδοχείων (42,1%), ενώ αρνητικά επέδρασε και το διεθνές περιβάλλον.

Η Εγνατία Κύπρου υποστηρίζει πως με βάση τις τιμές στόχους που θέτει για τις εταιρίες του χρηματιστηρίου (που καλύπτουν το 56,8% της συνολικής κεφαλαιοποίησης), ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ θα ενισχυθεί κατά 3,4% (τρέχουσα επίπεδα 94 μονάδες).

Στο αντίποδα, τονίζεται πως η παραπάνω πρόβλεψη έχει τους περιορισμούς της, αφού δεν περιλαμβάνει το σύνολο των εταιριών.

Παράλληλα, στην έκθεση τονίζεται πως η πορεία του τραπεζικού κλάδου θα αποτελέσει κρίσιμο σημείο για την πορεία του γενικού δείκτη, αφού βαραίνει κατά 41,4% στο γενικό δείκτη και κατά 73,7% στο δείκτη CySE – 20.

Εξάλλου η Εγνατία Κύπρου θέτει τιμή στόχο τις 1,53 κυπριακές λίρες για τη Τράπεζα Κύπρου, τις 1,06 κυπρ. λίρες για τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και τις 0,74 κυπρ. λίρες για την Ελληνική Τράπεζα.

Για την Κύπρο, αν και προβλέπεται να σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το τρέχον έτος σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, δεν διαφαίνεται κάποιο στοιχείο που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την γενικότερη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην έκθεση, η κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύεται με discount, έναντι των υπολοίπων αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, η κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά διαθέτει περιθώρια ανόδου, αλλά, όπως αναφέρεται, παραμένει υψηλός ο βαθμός αβεβαιότητας αναφορικά με τη χρονική περίοδο που τα μακροοικονομικά και μικροοικονομικά στοιχεία θα ”επιτρέψουν” ένα ανοδικό γύρισμα.

* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v