SSSB: Πώς αποτιμάται η ελληνική αγορά μετοχών

Αύξηση κερδών για τις ελληνικές εταιρίες κατά 14% προβλέπει για το 2003 έκθεση της SSSB, από τα αριθμητικά στοιχεία αποτίμησης της οποίας προκύπτει οτι η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα P/E και μερισματικής απόδοσης.

SSSB: Πώς αποτιμάται η ελληνική αγορά μετοχών
Στην αποτίμηση των χωρών βάση των στοιχείων της IBES, η SSSB, για την ελληνική αγορά μετοχών, εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εταιριών μειώθηκαν κατά 10% το 2002, ενώ προβλέπει μία αύξηση της τάξεως του 14% για το τρέχον έτος.

Η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με ένα ιστορικό P/E για το 2002 της τάξεως του 11,1, ενώ το προβλεπόμενο P/E για το 2003 είναι της τάξεως του 9,7. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση στρατηγικής, η ελληνική αγορά μετοχών αποτιμάται σε ελκυστικά επίπεδα τόσο σε επίπεδα P/E, όσο και σε όρους μερισματικής απόδοσης, σε σχέση με τις ξένες αγορές.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνικές εταιρίες θα εμφανίσουν χαμηλότερη αύξηση κερδών ανά μετοχή το τρέχον έτος σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., η μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς εκτιμάται σε 5,1%, ενώ ο μέσος όρος για την Ε.Ε. σε 3,6%.

Η ελληνική αγορά μετοχών εμφανίζει το χαμηλότερο P/E για το 2003 μαζί με το Βέλγιο, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA (Αξία επιχείρησης ως προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) προβλέπεται σε 8,5, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. εκτιμάτε σε 8,9.

Στα δύο report της η SSSB στις 22/01/2003 για την παγκόσμια στρατηγική χαρτοφυλακίου και την παγκόσμια οικονομική προοπτική για το τρέχον έτος αναβαθμίζει την οικονομία της Ιαπωνίας σε neutral, ενώ υποβαθμίζει το Ηνωμένο Βασίλειο από neutral σε underweight, υπό το πρίσμα της μειωμένης ευελιξίας σε θέματα πολιτικής.

Στην έκθεση της η SSSB, διατηρεί στρατηγική overweight για τις Η.Π.Α. με αυξημένο συντελεστή στάθμισης, καθώς η αδυναμία του δολαρίου, ενδυναμώνει το ρόλο της Wall Street ως παγκόσμιο ηγέτη αναφορικά με τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, η στρατηγική της SSSB, ”ψηφίζει” τους κλάδους που εστιάζονται στην εσωτερική ζήτηση των οικονομιών. Τέλος, αναβαθμίζονται αμυντικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως utilities, ενώ υποβαθμίζονται κλάδοι όπως των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Συγκεκριμένα, για τη ευρωζώνη επισημαίνεται, ότι η άνοδος του ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους δεν έχει συνδεθεί με μια βελτίωση στην οικονομική επίδοση της περιοχής. Επιπλέον, τα κέρδη του ευρώ κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο μηνών αντισταθμίζουν αποτελεσματικά την περικοπής των επιτοκίων από την ΕΚΤ το μήνα Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να εκτιμάται μία ακόμα μείωση της τάξεως των 50 μονάδων βάσης στους επόμενους μήνες.

Η επιχειρησιακή προσοχή παραμένει επικεντρωμένη στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, τις δυσδιάκριτες προσδοκίες κέρδους, ενώ η υποχώρηση της αγοράς εργασίας μειώνει τα σχέδια των καταναλωτικών εξόδων, καθώς ο πλήρης αντίκτυπος της ανόδου των τιμών του ευρώ και του πετρελαίου βρίσκεται πιθανώς μπροστά, επισημαίνουν οι αναλυτές της SSSB.

Στην παγκόσμια στρατηγική αναφορικά με τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων, τη μεγαλύτερη στάθμιση διατηρούν οι Η.Π.Α. με ποσοστό 58%, εν συνεχεία η Ευρωπαϊκή Ένωση με στάθμιση 18%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 11% και η Ιαπωνία με 9%, ενώ προτείνεται και η αντιστάθμιση των θέσεων σε δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v