SSSB: Εκτιμήσεις για τα επιτόκια στην Ευρώπη

Στη μείωση των επιτοκίων το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα προχωρησει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, εκτιμά η SSSB σε σχετική έκθεσή της (The Euro strikes back – 23/01), υπό τον όρο ότι το ευρώ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία έναντι του δολαρίου.

SSSB: Εκτιμήσεις για τα επιτόκια στην Ευρώπη
Περαιτέρω περιστολή του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα το β΄ τρίμηνο του 2003, προβλέπει η SSSB σε σχετική έκθεσή της (The Euro strikes back – 23/01), υπό τον όρο πως η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα συνεχίσει τη δυναμική της.

Όπως αναφέρεται σχετικώς στην έκθεση η ανατίμηση του ευρώ λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, παρόλο που ο τομέας της κατανάλωσης αυξάνεται. Μέχρι πρότινος επισημαίνει η SSSB, η ισχυροποίηση του ευρώ δεν προκαλούσε προβληματισμό στους ιθύνοντες στην ΕΚΤ, αλλά η περαιτέρω ανατίμησή του προβλέπεται να συρρικνώσει σημαντικά τις ευρωπαικές εξαγωγές.

Η SSSB εκτιμά ως ”απίθανη” μια άμεση αντίδραση της ΕΚΤ, αλλά θεωρεί πως η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει γρηγορότερα σε μια μείωση, τουλάχιστον σε σχέση με παλαιότερα.

Η SSSΒ θεωρεί πως αν η πρόβλεψή της αναφορικά με τα επιτόκια επαληθευτεί, τότε η απόδοση των κυβερνητικών αξιόγραφων (διετούς λήξης) θα διαμορφωθεί πέριξ του 2,5%.

Παράλληλα, στην έκθεση εκτιμάται πως οι αυξήσεις των μισθών στην Ευρώπη θα έχουν ”μετριοπαθή χαρακτήρα” μεν, αλλά θα παρέχουν ένα κατάλληλο περιβάλλον ώστε να αναζωπυρωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις εργασίας, όπως επισημαίνεται από την SSSB, θα λάβουν χώρα σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από αυξανόμενους ρυθμούς ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v