Από τον ΟΤΕ και σήμερα η τάση

Η τεχνικά θετική συμπεριφορά, χθες, του ΟΤΕ, η επιφυλακτική στάση των ”παικτών” στα παράγωγα, αλλά και ο ”νεκρός χρόνος” του Σαββατοκύριακου, θα διαμορφώσουν αρχικά την τάση. Τεχνικά επιθυμητό ”κλείσιμο” του Δείκτη στο εύρος των 1.695 – 1.708 μονάδων, με συναλλαγές τουλάχιστον 80– 85 εκατ. ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διάχυτη η επιφυλακτικότητα, δικαιολογημένες οι διακυμάνσεις και η νευρικότητα των αγορών. Δεν έχει λόγο, πόσο μάλλον τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί από την τάση που γενικότερα επικρατεί, διεθνώς, η Σοφοκλέους.

Μένουμε ικανοποιημένοι από το ότι ανασχέθηκε, αν μη τι άλλο, η γενικότερα απαξιωτική τάση, μέσω της επιθετικής υποτίμησης συγκεκριμένων μετοχών, με μοχλό και πάλι τα παράγωγα.

Βραχυπρόθεσμα η τάση συνακολουθεί τα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά κατά την εκτίμησή μας οι πρώτες μεσο- μάκρο επιλεκτικές τοποθετήσεις πραγματοποιούνται ήδη, κυρίως από τους ξένους.

Αυτό όμως που φάνηκε τις τελευταίες δύο– τρεις συνεδριάσεις, είναι πως σε ό,τι αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, οι πέντε τραπεζικές μετοχές και τρία blue chips, το 70% δηλαδή του Δείκτη, κάνουν τη διαφορά.

Θα χρειαστεί όμως επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για βελτίωση των αποτελεσμάτων στον τραπεζικό κλάδο, παρά το ότι οι πρώτες εκτιμήσεις είναι μάλλον θετικές.

Σε γενικές γραμμές η ανάλυση της Κάππα ΑΧΕΠΕΥ για τον κλάδο δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από την ουσία της έκθεσης της Salomon SSB. Και το θετικό είναι πως από τα χαμηλά επίπεδα τιμών πενταετίας πραγματοποιούνται κάποιες πρώτες τοποθετήσεις, κυρίως ξένων, που δεν δείχνουν και δεν έχουν λόγο να βιάζονται.

Για σήμερα η τάση θα εξαρτηθεί από την πορεία τεσσάρων πολύ συγκεκριμένων μετοχών. Κυρίως του ΟΤΕ, όπου τεχνικά δικαιολογούνται αγορές, των Εθνικής και Eurobank και- για διαφορετικούς λόγους- του ΟΠΑΠ.

Η ώρα της Alpha, που σύμφωνα και με την έκθεση της Κάππα βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σεναρίου συγχώνευσης – εξαγοράς στον κλάδο, δεν έχει έρθει ακόμη. Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ανασταλτικός παράγοντας μπορεί να αποδειχτεί ο ”νεκρός χρόνος” του σαββατοκύριακου και η αβεβαιότητα για το τι μπορεί να σηματοδοτηθεί μέχρι την Δευτέρα στον διεθνή χώρο.

Παρ’ όλ’ αυτά μετοχές, που είτε έχουν υποχωρήσει χαμηλά, είτε εκδηλώνεται έμπρακτα αγορά ιδίων από τους βασικούς μετόχους, μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το αγοραστικό ενδιαφέρον σε ενδεχόμενη κίνηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1.705 μονάδων.

Μετοχές όπως οι Ευρωσυμμετοχές, Φουρλής, Παντεχνική, Προοδευτική, Δάριγκ, Καμπάς κ.α. θα επιβεβαιώσουν ή όχι τις διαθέσεις ενός σημαντικού τμήματος της αγοράς.

Όλ’ αυτά, όπως συμβαίνει από την αρχή του χρόνου μπορεί να έχουν ξεκαθαρίσει στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. Σε αυτό συνηγορεί η επιφυλακτική στάση των ”παικτών” της αγοράς παραγώγων, όπου και εκεί η τάση είναι μικτή και επιβεβαιώνει την αβεβαιότητα.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση, στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v