Ζητούμε την προσοχή σας!

Σήμερα έχουμε να κάνουμε μία σημαντική παρατήρηση και θέλουμε την προσοχή σας. Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι οι τραπεζίτες αποφάσισαν, επιτέλους, να αναλάβουν δράση και να περισώσουν τα χρήματα των μετόχων τους!

Ζητούμε την προσοχή σας!
Σήμερα έχουμε να κάνουμε μία σημαντική παρατήρηση και θέλουμε την προσοχή σας. Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι οι τραπεζίτες αποφάσισαν, επιτέλους, να αναλάβουν δράση και να περισώσουν τα χρήματα των μετόχων τους!

Σε όσες εταιρίες υπάρχουν τα περιθώρια γίνονται ρυθμίσεις χρεών. Κάποιες άλλες εξωθούνται να εξεύρουν λύση. Οι αδύναμοι καλούνται να αποχωρήσουν, διότι η ασθένεια τους έχει αποδειχτεί ότι είναι –τελικά- μεταδοτική!

Οι τράπεζες ήρθαν σε συμφωνία με την ΑΝΕΚ για ρύθμιση υποχρεώσεων ύψους 245 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάγκασαν τις Sea Farm και Connection να αναζητήσουν λύσεις. Συζητούν ανοικτά πλέον το θέμα. Κι όλοι γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται. Για το πρόβλημα που άνοιξε το 1999 με τα μετοχοδάνεια και επεκτάθηκε στην συνέχεια με τις γιγαντιαίες αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι τράπεζες δεν είναι άμοιρες ευθυνών για ότι συνέβη. Κάθε άλλο! Το χειρότερο που είχαν να κάνουν και το έκαναν ήταν να περιμένουν μην τυχόν και κατέβει από τον ουρανό ο Άγιος Βασίλης και τους μοιράσει τις δόσεις των δανείων που θα έπρεπε κανονικά να τους καταβάλλουν οι πελάτες τους.

Η αδράνεια που επέδειξαν σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα (με το επιχείρημα ότι δήθεν θα διατάρασσαν τις ισορροπίες στην αγορά) ήταν εγκληματική. Έδωσε την αίσθηση στην αγορά ότι άπαντες παραιτήθηκαν και περίμεναν το μοιραίο.

Είναι αναγκαίο να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις, να κόψει κάποιος τον γόρδιο δεσμό. Όσοι δεν μπορούν να προχωρήσουν, ας παραμεριστούν. Αυτός είναι ο καπιταλισμός! Το να ανεχόμαστε όμως όλες τις άρρωστες καταστάσεις εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους από το να ζήσουμε ένα ξεκαθάρισμα, όσο βίαιο κι αν είναι αυτό. Γιατί αυτές οι άρρωστες καταστάσεις είναι που μολύνουν τις υγιείς και δημιουργούν ένα γενικότερο κλίμα αναξιοπιστίας.

Δεν υποστηρίζουμε ότι έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι τράπεζες, σε σχέση με αυτά που συνέβαιναν πριν από δύο μήνες. Λέμε ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις. Και ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια. Όσοι μπορούν να βοηθηθούν ας τους βοηθήσουν. Όσοι δεν μπορούν ας δουν την πόρτα της εξόδου. Δεν χωρούν συναισθηματισμοί σ’ αυτή την φάση.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το γρηγορότερο δυνατόν η ήρα από το στάρι, να μάθει ο κόσμος όλη την αλήθεια για τις επιχειρήσεις και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς την επιχειρηματική κοινότητα.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v