Απέδωσε η... άμυνα για τη Σοφοκλέους!

Λελογισμένες μπορούν να χαρακτηρισθούν οι πιέσεις που άσκησαν στη Σοφοκλέους οι διεθνείς κεφαλαιαγορές εν αναμονή της έκθεσης Μπλιξ για το Ιράκ. Μάλιστα, οι πιέσεις αμβλύνθηκαν προς το κλείσιμο, καθώς οι πωλητές έδειξαν συντηρητική διάθεση, ενώ δεν υπήρξε πίεση από το ΧΠΑ.

Ο σώζων εαυτόν σωθείτω, στις διεθνείς και την εγχώρια κεφαλαιαγορά, καθώς η ραγδαία επιδείνωση της χρηματιστηριακής συγκυρίας, με τα ασφαλιστικά ταμεία στη Βρετανία να ωθούνται σε trigger-selling (ανοιχτές πωλήσεις προκειμένου να συντηρήσουν θετική καθαρή θέση) συμβάλλουν στο να επικρατούν πτωτικές τάσεις διεθνώς, με τις πιέσεις να επικεντρώνονται στον ασφαλιστικό και τραπεζικό κλάδο.

Υπό αυτή την έννοια, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί η εισαγωγή αυτού του κλίματος στην ούτως ή άλλος ”ευπαθή” Σοφοκλέους, με τις τράπεζες και τις ασφάλειες να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 2,2%, τάση που αφομοιώθηκε στο εύρος της αγοράς με μόλις 28 μετοχές να καταγράφουν κέρδη.

Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης ”κατάφερε” να περιορίσει τις απώλειες του στο –1,67%, κλείνοντας στις 1.692,2, βοηθούμενος από τη συγκριτικά καλύτερη εικόνα της ΔΕΗ, των τηλεπικοινωνιών και δη της Vodafone Hellas, μετοχή που κατάφερε να κλείσει και με οριακά κέρδη 0,4%.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στην αγορά παραγώγων δεν υπήρξε ιδιαίτερη διάθεση ενίσχυσης short θέσεων, καθότι τα τεκταινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας, και δη το squeeze, δεν καθιστά ελκυστική την πώληση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου squeeze.

Έλλειψη βεβαιότητας και παρουσία... φόβου, η αποχή φαίνεται να κυριαρχεί, εξου και η συρρίκνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα 63,7 εκ. ευρώ (7,7 εκ. σε πακέτα), δεδομένο που μάλλον θετικό είναι για τα σημερινά δεδομένα, καθότι οι πωλητές δεν φάνηκαν όσο επιθετικοί θα μπορούσαν.

Πάντως, οι αγορές δοκιμάζονται, κι όσο δοκιμάζονται, οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις μόνο βραχυχρόνιες μπορεί να είναι...

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Τσουκαρίδης (απώλειες 11,76%), της Connection (απώλειες 11,11%), του Υγεία (απώλειες 5,71%), της Infoquest (απώλειες 4,35%), της Νίκος Γκάλης (απώλειες 4,58%), της Κρέτα Φάρμ (απώλειες 4,15%), της Καθημερινή (απώλειες 0,68%), της Ιντεάλ κοινές (απώλειες 9,59%), της ΑΛΤΕΡ (απώλειες 10,53%), της ΕΛΒΑΛ (απώλειες 4,67%) και της ΓΕΝΕΡ (απώλειες 4,11%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές της Τσουκαρίδης, της ΑΛΤΕΡ, της Delta Silgular, της Connection, της Γκάλης, της Φοίνιξ, του Υγεία, της Infoquest, της Κρέτα Φάρμ, της ΕΤΜΑ προνόμιο και της Ιπποτούρ.

Στα υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Ελληνικής Εταιρίας Μπισκότων, που έκλεισε στα 6,2 ευρώ, ενισχυμένη κατά 0,32%.

Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της Newsphone, η οποία έκλεισε στα 4,9 ευρώ καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό 20,9%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 27,55% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 70.000 και 87.770 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 8,7 ευρώ, ένα πακέτο 55.000 μετοχών της ΟΤΕ στα 11,2 ευρώ, δύο πακέτα 150.000 και 250.000 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,2 ευρώ και ένα πακέτο 250.000 μετοχών της Ασπίς Τράπεζα στα 3,1 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v