Ψυχραιμία, αδέλφια!!!

Ο χαμηλός τζίρος βεβαιώνει την απροθυμία των πωλητών, ενώ ο περιορισμένος δανεισμός στα παράγωγα, τη μέχρι στιγμής τήρηση της ”συμφωνίας κυρίων”, επιβεβαιώνοντας σε γενικές γραμμές τη ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζονται στη Σοφοκλέους οι πιέσεις από τις διεθνείς αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μπορεί να διαβάζεται ως παρακινδυνευμένη, αλλά η γενικότερη, μέχρι στιγμής, εκτίμηση είναι πως η Σοφοκλέους αντέχει. Δεν αναφερόμαστε τόσο στην συνολικότερη εικόνα μετοχών, όπου προφανώς η σχέση είναι συντριπτικά σε βάρος αυτών που υποχωρούν, αλλά σε επί μέρους ενδείξεις που μας καθιστούν λιγότερο απαισιόδοξους.

Ο χαμηλός τζίρος (δεν ξεπερνά τα 41 εκατ. ευρώ, στις 15.00΄), βεβαιώνει τη μέχρι στιγμής ψύχραιμη στάση των πωλητών του ΧΑ. Η σε γενικές γραμμές ανάλογη εικόνα που εμφανίζουν τα παράγωγα, επίσης βεβαιώνει την εκτίμηση πως η ”συμφωνία κυρίων”, λειτουργεί εύρυθμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως συγκεκριμένες μετοχές, για παράδειγμα η Εμπορική, η Εθνική αφήνονται να υποχωρήσουν χαμηλότερα, χωρίς ουσιαστική προσφορά. Υπάρχει θα λέγαμε διακράτηση από πλευράς πωλητών.

Βεβαίως, οι αντοχές τους συναρτώνται με τη διάρκεια που θα έχει αυτή η διεθνής διόρθωση και κυρίως η έντασή της. Εάν θεωρήσουμε ως επικρατέστερο σενάριο αυτό που οι περισσότεροι προεξοφλούν, δηλαδή της επέμβασης προς το τέλος Φεβρουαρίου, θα ήταν χρηματιστηριακά παράλογο να δεχτούμε πως δεν θα μεσολαβήσει μέχρι τότε κάποιος κύκλος αντίδρασης.

Εκτός κι αν υποθέσουμε ότι ο Dow θα υποχωρήσει χαμηλότερα των 7.000 μονάδων... απνευστί, τότε θα διαλυθεί... οικονομικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αυτοκαταστραφεί το σύστημα.

Το ζητούμενο κατά συνέπεια είναι, η απορρόφηση των κραδασμών, με το μικρότερο δυνατό κόστος, ώστε η ”επόμενη αντίδραση” να βρει τη Σοφοκλέους σε επίπεδα όχι χαμηλότερα των 1.650 – 1.655 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v