”Παιχνίδι” με ΟΤΕ στο κλείσιμο!

Το ”θρίλερ” με τη μετοχή του ΟΤΕ στο κλείσιμο της συνεδρίασης προσέδωσε ”σασπένς” στα λιμνάζοντα ύδατα της αγοράς, η οποία στο μεγαλύτερο διάστημα υποχωρούσε, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις και με ισχνό τζίρο. Στο 6/1 η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές.

Οι τολμηροί εκλείπουν πλήρως, όχι μόνο από την ελληνική, αλλά και τις διεθνείς αγορές, καθώς ο παράγοντας γεωπολιτική αστάθεια έχει εγκατασταθεί ως η πλέον ανατρεπτική πτυχή του οικονομικού και χρηματιστηριακού συστήματος.

Υπό αυτή την έννοια, και με την αδυναμία των διεθνών αγορών να αντιδράσουν, καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός πως και οι επενδεδυμένοι στη Σοφοκλέους μειώνουν θέσεις, με επίκεντρο τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου μόνος ο ΟΤΕ το πάλεψε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Ομως και η μετοχή αυτή, δηλ. του ΟΤΕ υπέκυψε στο τέλος από το συνδυασμό market εντολών πώλησης και αύξησης των short θέσεων, καταγράφοντας απώλειες 1,2%, χωρίς όμως να μένει απαρατήρητο το ντεμαράζ ανοιχτών εντολών αγοράς τα τελευταία 90 δευτερόλεπτα της συνεδρίασης, τα οποία ενδεχομένως να μην είχαν καθαρά ”καλλωπιστικό” χαρακτήρα.

Εξάλλου, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη τιμών πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό της ημέρας, και δη στις 1.669,17 μονάδες, με απώλειες 1,31%, αντικατοπτρίζει την διάθεση αποφυγής ρίσκου, τάση που ούτως ή άλλος διέπει πλήρως τη στάση των θεσμικών ανά την υφήλιο.

Στον ίδιο βαθμό όμως, η συνεχιζόμενη ”αδυναμία” των τραπεζών και δη το γεγονός ότι αυτές υποαπέδωσαν του Γενικού Δείκτη για πολλοστή ημέρα, υποχωρώντας κατά 1,93%, σίγουρα δεν μπορεί να εκληφθεί ως θετικό γεγονός, πόσο μάλλον όταν προσφάτως είχαν αναλάβει το χαρακτήρα του κλάδου σηματωρού της τάσης.

Όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη αγορά, η διαμόρφωση της σχέσης πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο 6,1 προς 1 υπέρ των πρώτων σίγουρα δεν είναι κολακευτική, για μια αγορά όπου ο συνολικός τζίρος δεν ξεπέρασε ούτε σήμερα τα 64 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 5 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Δυνητικής προσφοράς συνέχεια λοιπόν, με κάθε υπόνοια ή σκέψη αυτονόμησης να εγκαταλείπεται, ενδεικτική άλλωστε η ύπαρξη παρόμοιων φαινομένων και στο εξωτερικό. Θα πείτε, όταν οι ”έξω” αντιδρούσαν, η Σοφοκλέους παρέμενε απαθής. Δεκτό ως επιχείρημα, μόνο που ο πόλεμος αποτελεί έννοια και ενδεχόμενο με παγκοσμίως (αρνητικές) επιπτώσεις...

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Connection (απώλειες 17,5%), της Newsphone (απώλειες 10,61%), της Unisystems (απώλειες 7,69%), της Χαϊδεμένος (απώλειες 5,52%), του Υγεία (απώλειες 0,51%), της Ελατέξ (απώλειες 2,78%), της Infoquest (απώλειες 3,64%), της Kego (απώλειες 3,47%), της Λυμπέρης (απώλειες 2,15%) και της Κεπενού (απώλειες 4,98%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Connection, της Newsphone, της Ευκλείδης, της Unisystems, της Λανακάμ προνόμιο, της Κλωνατέξ, της Χαϊδεμένος, του Υγεία, της ΑΕΓΕΚ και της Interinvest.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 9,8% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,06 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 140.000 τεμαχίων της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 6,1 ευρώ, ένα πακέτο 9.680 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 8,72 ευρώ, ένα πακέτο 191.500 μετοχών του ΟΤΕ στα 11,4 ευρώ, ένα πακέτο 2.100 μετοχών της ΔΕΗ στα 14,24 ευρώ, ένα πακέτο 230.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,83 ευρώ και ένα πακέτο 10 μετοχών του Τιτάνα στα 36,5 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε επίσης ένα πακέτο 111.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 11,37 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v