Κυρίως μέσω ΟΤΕ η ”αντίδραση”

Το ”παιχνίδι” των ανοδικών αντιδράσεων που αναμένεται στις διεθνείς αγορές μπορεί να ακολουθήσει με μικρότερη ένταση και η Σοφοκλέους, που μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της ”στήριξης”. Κυρίως μέσω του ΟΤΕ επιχειρείται να αποφευχθεί ή να αναβληθεί η εκ νέου υποχώρηση προς τις 1.655– 1.660 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ψύχραιμα αντέδρασε χθες η Σοφοκλέους, ψυχραιμότερα περιμένουμε να συνεχίσει σήμερα. Όχι τόσο λόγω της τεχνικής και μόνο μορφής που έχει η αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, όσο κυρίως για τη διάθεση των εμπλεκόμενων.

Η εκτίμηση πως οι δυο βασικοί πόλοι της αγοράς συναινούν αυτή την περίοδο στην άσκηση μιας εξισορροπητικής τακτικής, διαμορφώνει ανάλογο κλίμα στο σύνολο του χρηματιστηρίου.

Δεν έχει τόσο σημασία αν ο Γενικός Δείκτης αντιδράσει και πάλι υψηλότερα των 1.700 μονάδων, ενδεχόμενο που τα παράγωγα (ειδικότερα του FTSE 20) δεν αποκλείουν. Σημασία έχει να ενισχυθεί η αίσθηση πως, λόγω του περιφερειακού της χαρακτήρα, η Σοφοκλέους μπορεί να συνεχίσει να απορροφά τους κραδασμούς με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Όλ΄ αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι αμερικανοί με την τακτική του ”σκοτσέζικου ντους” δεν επιφυλάσσουν μια μακρόχρονη, και για το λόγο αυτό εξουθενωτική, περίοδο ομηρίας και των αγορών.

Αφορμές για αντιδράσεις θα δοθούν στις αγορές, σήμερα όμως τα πλείστα όσα θα καθοριστούν από το περιεχόμενο της ομιλίας του αμερικανού προέδρου.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στον ΟΤΕ υπάρχει πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως ξένο, που έχει εγγράψει κέρδη δύο φορές από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα. Στα 11 – 11,10 ευρώ επιβεβαιώθηκε και χθες πως ενεργοποιείται συγκεκριμένη εντολή αγοράς.

Θα πρέπει όμως να κρατήσει τα 14 ευρώ σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, όπως και η Εθνική τα 12,5 ευρώ, η δε Alpha τα 11,10.

Οι ”παίκτες του FTSE 20 θα λέγαμε ότι ποντάρουν περισσότερο στο τηλεπικοινωνιακό κομμάτι του Δείκτη, καθώς έχει σχηματιστεί ισχυρή στήριξη τόσο στη Cosmote όσο και στη Vodafon/Panafone.

Λιγότερο προβλέψιμη είναι η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ, παρά τις άνωθεν παραινέσεις, μέσω εκθέσεων ξένων οίκων για αγορές.

Όπως και χθες το κύριο μέρος της τάσης θα διαμορφωθεί στην αρχή της συνεδρίασης. Γι’ αυτό τον λόγο θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί αρχικά η ”αντίσταση” του Δείκτη και εν συνεχεία – στη περίπτωση που διορθώσουν τα ευρωπαϊκά - να επιβεβαιωθεί η ”στήριξη”.

Τεχνικά, θα διευκόλυνε το κλείσιμο του Δείκτη στο εύρος των 1.685 – 1.702 μονάδων, με καθαρό τζίρο στα περίπου 65 – 70 εκατ. ευρώ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v