Αποτελειώστε την!

Πουλήστε όλες σας τις μετοχές. Κάψτε τα σπίτια σας και εν ανάγκη και των γειτόνων σας. Κλέψτε, λεηλατήστε, καταστρέψτε, σπείρετε τον όλεθρο και τον πόνο από άκρη σε άκρη αυτής της χώρας. Φτάστε τα όλα στο μηδέν!

Αποτελειώστε την!
Πουλήστε όλες σας τις μετοχές. Κάψτε τα σπίτια σας και εν ανάγκη και των γειτόνων σας. Κλέψτε, λεηλατήστε, καταστρέψτε, σπείρετε τον όλεθρο και τον πόνο από άκρη σε άκρη αυτής της χώρας. Φτάστε τα όλα στο μηδέν!

Άρνηση, καταστροφή! Σημασία δεν έχουν οι αξίες. Ποιος νοιάζεται σήμερα για αξίες; Ρίχτε τον γενικό δείκτη στις 1.500, στις 1.200 και γιατί όχι στις 800 μονάδες. Ζήστε το όνειρο του 1999 από την πλευρά ενός υποτιμητικού κερδοσκόπου. Οδηγήστε τα πάντα στην υπερβολή, στο χάος!

Ποιος θέλει να ακούσει σήμερα για Σοφοκλέους, για μετοχές; Αγοράστε, λέει, μετοχές και σκοπεύετε σε μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Δηλαδή, να μην αγοράσουμε μετοχές για εμάς, αλλά για τα παιδιά μας ή για τα παιδιά των παιδιών μας!

Χτες ο υπογράφων βρέθηκε στα γραφεία μιας μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρίας. Από τις 10 η ώρα το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Ξέρετε κάτι; Στο διάστημα αυτό δεν μπήκε στο γραφείο ένας επενδυτής. Δεν κτύπησε το τηλέφωνο του χρηματιστή μία φορά. Δύο ολόκληρες ώρες.

Ο συνομιλητής μου, από τους πιο έμπειρους ανθρώπους της αγοράς, δεν φάνηκε να πανικοβάλλετε από αυτή την εικόνα. ”Ήταν αναμενόμενο να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε, μετά τα όσα συνέβησαν το 1999. Όπως δεν μπορούσα να καταλάβω τότε το τι γινότανε, έτσι συμβαίνει και σήμερα. Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική της αγοράς. Γι αυτόν τον λόγο είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε κοντά στην ώρα της αντιστροφής, όπως και τότε ήμουν βέβαιος για την επερχόμενη καταστροφή και μάλιστα είχα κάνει και δημόσιες δηλώσεις επί τούτου”.

Και η απογοήτευση, η απαξίωση των μετοχών, η ισχυρή θέληση κάποιων να δουν τον γενικό δείκτη σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών; Η απάντησή του: ”Ξέρετε, υπάρχει και το απόλυτο μηδέν. Όποιος το πιστεύει μπορεί να ποντάρει πάνω του και να αφήσει εμάς τους υπόλοιπους, που πιστεύουμε άλλα πράγματα, να κάνουμε κι εμείς ό,τι καταλαβαίνουμε από την πλευρά μας. Να έχετε όμως υπόψη σας ότι οι αναλυτές πρέπει να παράγουν χρηματιστηριακές συναλλαγές και προμήθειες. Σήμερα τα βλέπουν τα πράγματα έτσι κι αύριο μπορεί να τα βλέπουν αλλιώς”!

Εν τέλει ο άνθρωπος έχει δίκιο. Όλες οι απόψεις δικαιώνονται ή όχι στο ταμπλό. Μπορεί πράγματι ο γενικός δείκτης να φτάσει στις 1.200 μονάδες. Μπορεί και όχι. Όσοι πιστεύετε στην πτώση ποντάρετε σ’ αυτή. Οι πιο συνετοί ας θυμηθείτε μία παλιά χρηματιστηριακή αρχή: ”Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, πολύ απλά μην κάνεις τίποτα”!

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v