Τον Μαγρίζο και πάλι στο ταμπλό!

Σήμερα ας μη μιλήσουμε για χρηματιστήριο, αλλά για ποδόσφαιρο! Από την στιγμή που οι ατασθαλίες στις ΠΑΕ θα χρεώνονται στους πρώην ιδιοκτήτες τους και όχι στις ίδιες τις εταιρίες, θα ήταν άραγε άδικο να ζητήσουμε να ισχύσει κάτι ανάλογο και για τις εισηγμένες εταιρίες;

Τον Μαγρίζο και πάλι στο ταμπλό!
Σήμερα ας μη μιλήσουμε για χρηματιστήριο, αλλά για ποδόσφαιρο! Από την στιγμή που οι ατασθαλίες στις ΠΑΕ θα χρεώνονται στους πρώην ιδιοκτήτες τους και όχι στις ίδιες τις εταιρείες, θα ήταν άραγε άδικο να ζητήσουμε να ισχύσει κάτι ανάλογο και για τις εισηγμένες εταιρείες;

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός είναι ”ιδέες” και όχι η Πειραϊκή – Πατραϊκή, η Ανατόλια, η Βέλκα. Στηριζόμενη, λοιπόν, στην ιδέα της … ”ιδέας”, η κυβέρνηση σκέφτεται να ”σώσει” τις ΠΑΕ από τις αμαρτίες τους με έναν πράγματι ταχυδακτυλουργικό τρόπο.

Δεν έχουμε πρόβλημα μ’ αυτό, αλλά είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε για ποιόν ακριβώς λόγο δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο κι οι υπόλοιπες ανώνυμες εταιρίες.

Ακούμε να χαϊδεύονται οι ΠΑΕ όταν χρωστάνε στο ΙΚΑ ή στην εφορία και μας πιάνει υστερία. Επειδή λίγο πριν ακούσαμε για έναν φτωχό βιοπαλαιστή που σύρθηκε στα υγρά κελιά της φυλακής, επειδή βρέθηκε σε οικονομική δυσπραγία. Ακούμε για διακανονισμό των χρεών των ΠΑΕ και των ΚΑΕ (αυτό το τελευταίο αφορά το … μπάσκετ) και δεν ξέρουμε αν πρέπει να μεταναστεύσουμε ή όχι απ’ αυτή την χώρα. Διότι χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις παρακαλούν για πιο απλά πράγματα, δίχως αποτέλεσμα.

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί θα πρέπει να αποφασίσουμε να μην τηρούμε διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Πρέπει να κλείσει μία ΠΑΕ; Ας κλείσει. Πιστεύουν οι μέτοχοί της ότι το ”μαγαζί” δεν μπορεί να είναι κερδοφόρο; Δεν έχουν παρά να αποφασίσουν την αναστολή της λειτουργίας του ή να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εκείνοι και όχι όλοι εμείς οι υπόλοιποι διά μέσου του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο διά ταύτα! Αν η κυβέρνηση επιμένει σε χαριστικές ρυθμίσεις για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, δικαιούνται να ζητήσουν το ίδιο και οι μέτοχοι των εισηγμένων εταιριών. Δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά πιθανότατα κάποιος βασικός μέτοχος ή καλύτερα ο παππούς του ή προπάππους του!

Ας αρχίσει, λοιπόν, και πάλι η διαπραγμάτευση της Πειραϊκής Πατραϊκής ή του Μαγρίζου στην Σοφοκλέους. Ρυθμίστε τα χρέη των εισηγμένων, χαρίστε τους τις οφειλές στο ΙΚΑ και στην εφορία! Είμαστε ή δεν είμαστε ένα κράτος δικαίου;

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v