Διαθέσεις ήπιας αντίδρασης

Δεν συντρέχουν λόγοι και αρνητικές αφορμές που θα μπορούσαν να πιέσουν τη Σοφοκλέους χαμηλότερα της ”στήριξης” των 1.655 μονάδων. Σε ενδεχόμενη συνέχεια της αντίδρασης των ευρωπαϊκών αγορών, θα μπορούσαν ηπιότερα, να ακολουθήσουν και αρκετές ελληνικές μετοχές, όπως άλλωστε φαίνεται και από το θετικό ξεκίνημα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παρά τις απειλές Μπους και τον προεξοφλημένο από τους περισσότερους πόλεμο, οι αγορές ακόμα και σε πτωτικές περιόδους προσφέρουν αντιδράσεις, διακυμάνσεις.

Κινούνται δηλαδή, βγαίνουν λεφτά, αποδόσεις, γίνεται τζόγος. Ούτως ή άλλως, οι Αμερικανοί προειδοποιούν για πόλεμο από τις αρχές Σεπτεμβρίου, προετοιμάζουν ανάλογα το κλίμα, κρατούν εδώ και τέσσερις και πλέον μήνες σε καθεστώς ομηρίας τις αγορές και τις οικονομίες των ανταγωνιστριών χωρών, και μέχρι στιγμής επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους.

Οι ίδιοι όμως υποστηρίζουν, πως λόγω κυρίως κλιματολογικών συνθηκών, δε θα πρέπει να χρονοτριβήσουν πέραν των μέσων Μαρτίου. Πολύ ”προκάτ” μοιάζει όλη αυτή η ιστορία– εκδοχή του παιχνιδιού της γάτας με τα ποντίκια. Εδώ και καιρό άλλωστε, παραχρηματιστηριακά αιρετικά αμερικανικά δίκτυα ποντάρουν στο απρόβλεπτο ενδεχόμενο, την περίπτωση της αποφυγής της επέμβασης ή της εξεύρεσης μιας πάντα συμφέρουσας για τα αμερικανικά συμφέροντα, ”σύντομης λύσης”.

Όλα αυτά τα σενάρια πρακτικά τροφοδοτούν, από προχθές το βράδυ, έναν ακόμη κύκλο αντίδρασης, όπως αυτός σηματοδοτήθηκε από την υπέρβαση του Dow υψηλότερα των 8.000 μονάδων και την προσέγγιση και πάλι των 8.110 μονάδων.

Τάση που παρασύρει και τις πάντα πειθήνιες ευρωπαϊκές αγορές. Δε συντρέχουν κατά συνέπεια ορατοί λόγοι, δεν υπάρχει εμφανής αφορμή που θα μπορούσε να πιέσει χαμηλότερα τη Σοφοκλέους. Οι 1.650– 1.655 μονάδες, έστω και σε κλείσιμο, κρατήθηκαν χθες ενώ, μέχρι στιγμής επιφυλακτικοί είναι και οι έχοντες δανειστεί μετοχές από την ΕΤΕΣΕΠ.

Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει πως οι εν λόγω ”γνωστοί άγνωστοι” είτε θα τις ρευστοποιήσουν κάποια στιγμή (όπως συνέβη την Τρίτη), είτε θα πρέπει να τις αγοράσουν προκειμένου να τις επιστρέψουν. Σήμερα, η ελληνική αγορά ξεκίνησε με οριακά κέρδη, πέριξ των 1.670 μονάδων.

Μετοχή σηματωρός από τον τραπεζικό κλάδο, και ειδικά για σήμερα, θεωρείται η Eurobank. Λόγω της θεωρητικής εισαγωγής και διαπραγμάτευσης νέων μετοχών. Εκτιμάμε ότι πρόκειται για θεωρητική προσφορά καθώς οι περίπου 140.000 νέες μετοχές στην τιμή των 7,9 ευρώ αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο προσωπικό, υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη του ΔΣ.

Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται και η συμπεριφορά της Εμπορικής, μετά τη χθεσινή της αντίδραση και δευτερευόντως των Εθνικής και Alpha. Στην Τρία Έψιλον, παρά τη χθεσινή αντίδραση, είναι προφανές πως δεν έχουν πειστεί όλοι οι ξένοι. Η μετοχή της ΔΕΗ ”κρατά” τη βάση στήριξης, τη στιγμή που τρέχει το φιλόδοξο διαφημιστικό πρόγραμμα της Tellas.

Αφορά ευρύτερα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών η συνεργασία Γερμανού – Vodafone, καθώς πρόγευση των διαθέσεων των διορατικών ”παικτών” θα δώσουν τόσο οι δύο μετοχές, όσο και η Cosmote.

Με σχετικά θετικό κλίμα θεωρείται πιθανό πως η ομάδα εκείνη των μετοχών εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, που έχει ξεχωρίσει τις τελευταίες 15 – 20 ημέρες θα συνεχίσει την ανοδική κίνηση. Ειδικότερα, για εκείνες τις μετοχές, που έχει επιτευχθεί η υπέρβαση του ΚΜΟ – 15.

Τεχνικά αυτό ισχύει για τις μετοχές των Βογιατζόγλου, Καραμολέγκου, Despec Συμμετοχών, Φουρλή, Χατζηιωάννου, αλλά και μιας πλειάδας 30 – 35 μετοχών.

Η σταθερά ανοδική πορεία της μετοχής των ΚΑΕ, προοιωνίζεται σύντομη επίλυση του θέματος, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v