Με αποχή απαντά το ΧΑ στις έξωθεν πιέσεις!

Η... αποχή από τις συναλλαγές επιλέγεται ως το αποτελεσματικότερο αντίδοτο στη νευρικότητα που προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές οι δηλώσεις Μπους γαι το Ιράκ. Πράγματι ο χαμηλός μέχρι στιγμής τζίρος βοηθά στη μερική αναστροφή του κλίματος στη Σοφοκλέους, ενώ κάποιες πρώτες ελπίδες αχνοφαίνονται για ”κλείσιμο”, αξιοπρεπέστερο του χθεσινού.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η απραξία επιλέγεται ως το μέχρι στιγμής αποτελεσματικότερο αντίδοτο, καθώς οι περιορισμένες απώλειες του Δείκτη οφείλονται στον πολύ χαμηλό τζίρο, που δεν ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ (14.00΄).

Κόντρα στην κινδυνολογία, τη νευρικότητα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, επιλέγεται από ελληνικής πλευράς η αποχή από τις συναλλαγές.

Με αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε η αναστροφή της τάσης από τη χαμηλή τιμή των 1.647 μονάδων προς τις 1.660 και ο εν μέρει εξορθολογισμός της τιμής μιας σειράς μετοχών. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνεται πως μετά τις 13.30’ ”τσιμπούν” περί τις 65 – 75 μετοχές, οι πτωτικές περιορίζονται στις 200, ενώ κάτι κινείται στους κλάδους εκδόσεων και λιανικού εμπορίου.

Είναι χαρακτηριστικό, πως η συνολική απόδοση του δείκτη της παράλληλης περιορίστηκε στο –0,78%, έναντι –0,86% του τραπεζικού. Τάση που ενθάρρυνε ορισμένους που απορρόφησαν την ούτως ή άλλως περιορισμένη προσφορά σε μετοχές εταιριών μεσαίας - μικρής κεφαλαιοποίησης, με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Βέβαια ”κρατά” τα 11,10 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ και με συναλλαγές περίπου μισού εκατομμυρίου τεμαχίων αντιδρά προς τα 11,20 ευρώ.

Επίσης, εξομαλύνεται η τεχνική εικόνα της Εθνικής (12,12 ευρώ), της Eurobank (10,32 ευρώ), κυρίως όμως της Vodafone (5,18 ευρώ).

Η ούτως ή άλλως περιορισμένη προσφορά σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, καθιστά αποτελεσματική τη στήριξη, όποτε και από όπου αυτή εκδηλώνεται. Συγκεκριμένα, αρκούν χαμηλές σχετικά συναλλαγές στα 1,12 ευρώ του Καραμολέγκου, της Πειραιώς Επενδυτικής, του Λιβάνη ή λίγων περισσότερων, για να προσεγγίσει τα 0,96 ευρώ ο τίτλος του Φουρλή.

Στα 2,42 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή της Βογιατζόγλου, αντιδρούν Σάνυο, Informatics, Lantec, Βιοτέρ, CPI. Παράλληλα συνεχίζουν να ξεχωρίζουν οι σχετικά σταθερότερες μετοχές της περιόδου με χαρακτηριστική την περίπτωση του Τηλέτυπου, των ΚΑΕ, Hyatt, Άκτωρ και - ευτυχώς – αρκετών ακόμη.

Δεδομένων των διαθέσεων των δύο πλευρών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί προς το κλείσιμο κίνηση ακριβώς αντίθετη αυτής που πίεσε χθες την αγορά συνολικά χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v