Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, τα επιτόκια που διατήρησε αμετάβλητα η FED, η ομιλία του αμερικανού προέδρου, οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις του ρυθμού ανάπτυξης στη Γερμανία για το 2003, τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ αλλά και τις εξελίξεις στον τουρισμό, αναφέρονται μεταξύ άλλων στα πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, τα επιτόκια που διατήρησε αμετάβλητα η FED, η ομιλία του αμερικανού προέδρου, οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις του ρυθμού ανάπτυξης στη Γερμανία για το 2003, τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ αλλά και τις εξελίξεις στον τουρισμό, αναφέρονται μεταξύ άλλων στα πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Κομισιόν: Στη μεγαλύτερη σπατάλη πόρων που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και που αποκαλύπτει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες αναφέρεται η Καθημερινή, ενώ προσθέτει ότι η Κομισιόν αποδίδει στην Ελλάδα επιδόσεις αποκλίσεις. Χωρίς καμία δυναμική προχώρησε η σύγκλιση στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ 1995 – 2000 σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, διαπιστώσεις που δεν θεωρούνται ενθαρρυντικές.

Γκρίνσπαν: Από το ναδίρ στο ζενίθ φαίνεται να ωθεί τις αγορές ο Άλαν Γκρίνσπαν, όπως επισημαίνει η Καθημερινή, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ίδιος έχουν εξισορροπηθεί οι κίνδυνοι της εξασθένισης της οικονομίας και του πληθωρισμού. ”Πισινή” με τα επιτόκια κρατάει ο πρόεδρος της FED σύμφωνα με το Βήμα καθώς, όπως συμπληρώνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια διατηρήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 40ετίας στο 1,25%, ενώ η Ημερησία αναφέρει σχετικά πως ο κ. Γκρίνσπαν θεωρεί ότι οι κίνδυνοι από τον επικείμενο πόλεμο μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα εργαλεία που διαθέτει η FED, ενώ η Οικονομική Ελευθεροτυπία αναφέρεται στα σταθερά επιτόκια που κράτησε η FED.

Μπους: Στην ομιλία του Μπους αναφέρεται η Εξπρές, επισημαίνοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται η απόφαση του ΟΗΕ για να επιτεθεί στο Ιράκ. Σε μονόδρομο έχει εξελιχθεί η επίθεση κατά του Ιράκ, όπως αναφέρει η Εξπρές, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπους.

Γερμανία: Στην αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του 2003 από 1,5% σε 1% που προχώρησε γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνει η Καθημερινή. Το Κέρδος αναφερόμενο στο ίδιο θέμα, σημειώνει πως πρόκειται για ένα ”αγωνιώδες μήνυμα” και δη από οικονομική σκοπιά.

Χριστοδουλάκης: Οι εξελίξεις δεν επηρεάζουν την εισοδηματική πολιτική που χαράσσει φέτος η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

ΚΠΣ: ”Σε αγώνα δρόμου” έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Βήμα, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια πόρων από το Γ’ ΚΠΣ, γεγονός το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με απλούστευση των διαδικασιών και επίσπευση εκτέλεσης των έργων. Για το ίδιο θέμα η Ναυτεμπορική αναφέρει πως χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ζήτησε την κινητοποίηση των πάντων για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων του Γ’ ΚΠΣ, αλλά και τη διασφάλιση των κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα. Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της εφημερίδας Κέρδος, η οποία αναφέρεται στις εντολές του πρωθυπουργού προς πέντε υπουργούς. Σύμφωνα με την Ημερησία, ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων κρίνεται ως ικανοποιητικός, ωστόσο εκκρεμεί ακόμη το νομοσχέδιο για τα έργα με σύμβαση παραχώρησης, ενώ η Εξπρές συμπληρώνει πως χάνονται πόροι του ΚΠΣ λόγω του ΑΕΠ.

Τουρισμός: Ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 465 εκατ. ευρώ δρομολογήθηκαν για τον τουρισμό, όπως αναφέρει το Βήμα, ενώ η Καθημερινή σημειώνει πως περίπου 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον τουρισμό από το Γ’ ΚΠΣ. Στον αντίποδα, η Ημερησία επισημαίνει πως οι ξενοδόχοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς προεξοφλούνται σοβαρές παρενέργειες στην τουριστική κίνηση στο Ιράκ. Ανήσυχη ψυχραιμία, υπάρχει στον χώρο του τουρισμού, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, παρά τη μείωση των κρατήσεων κατά 20 – 30%.

Ενεργειακό: Οι πρώτες υπογραφές ”έπεσαν” χθες για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ενώ το Βήμα αναφέρει πως με τη δέσμευση για συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας.

Επενδυτικές: Μεγάλες ζημιές παρουσίασαν το 2002 οι επενδυτικές, όπως επισημαίνει η Ημερησία, ενώ η Εξπρές σχολιάζει σχετικά με τις οι ζημιές της τριετίας 2000 – 2002 έχουν καταστήσει αισθητά μικρότερα του καταβεβλημένου κεφαλαίου τα καθαρά ενεργητική των περισσότερων εταιριών.

Εμπορική: Αύξηση κερδών 10% - 15% προβλέπει η Εμπορική Τράπεζα, σύμφωνα με την Ημερησία.

ΚΑΕ: Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση των ΚΑΕ, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Δέλτα Παγωτού: Άνοδο 6% στις πωλήσεις και 50% στα λειτουργικά κέρδη σημείωσε η Δέλτα Παγωτού, σύμφωνα με την Εξπρές.

Αλουμύλ: Συμφωνία με γερμανικό όμιλο έχει συνάψει η Αλουμύλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v