Ερώτηση ΝΔ στη Βουλή για Worldwide ΑΕΠΕΥ

Ερώτηση με θέμα την πλημμελή λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τη Worldwide ΑΕΠΕΥ, κατέθεσαν σήμερα στον υπουργό οικονομίας οι βουλευτές της Ν Δημοκρατίας κ.κ. Αλογοσκούφης και Νικολόπουλος.

Ερώτηση ΝΔ στη Βουλή για Worldwide ΑΕΠΕΥ
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης και Ν. Νικολόπουλος κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, αναφορικά με την πλημμελή λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην περίπτωση της Worldwide Α.Ε.Π.Ε.Υ., παρασύροντας δεκάδες επενδυτές που είχαν εμπιστευθεί τα κεφάλαιά τους στην εν λόγω εταιρία.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, με δελτίο τύπου στις 21.1.2003 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Worldwide Α.Ε.Π.Ε.Υ. και την εκκαθάρισή της, λόγω αδυναμίας εντοπισμού δύο εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. και βασικών μετόχων της παραπάνω εταιρείας και διαπιστώσεως οργανωτικής φύσεως παραβάσεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, υπάρχουν πληροφορίες και δημοσιεύματα του Τύπου (εφημερίδα ”Μέτοχος” 24.1.2003) όπως και καταγγελίες επενδυτών, ότι η παραπάνω εταιρεία έχει αφήσει τεράστια ”ανοίγματα”, ζημιώνοντας δεκάδες επενδυτές που της είχαν εμπιστευθεί τα χρήματά τους, ιδιαίτερα σε χρηματιστηριακές πράξεις στην αγορά των παραγώγων.

Αυτό που προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά, επισημαίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκραίας, είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διενεργούσε έλεγχο στην παραπάνω εταιρεία από τα μέσα περίπου του 2002, και θα περίμενε κανείς από μια αποτελεσματική εποπτική αρχή να έχει εντοπίσει το πρόβλημα και τις παραβάσεις εδώ και αρκετό καιρό.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, τα εντεταλμένα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν έκαναν τίποτα για να προστατέψουν τους επενδυτές, ώστε να μην χάσουν τα χρήματά τους. Αντίθετα σιώπησαν και άφησαν την απάτη να συνεχίζεται και να φθάσει στο σημερινό της μέγεθος.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ερωτάται ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών:

1. Γιατί, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διενεργούσε από τα μέσα περίπου του 2002, έλεγχο στην Worldwide Α.Ε.Π.Ε.Υ και, προφανώς, γνώριζε την κατάσταση, η Διοίκησή της σιώπησε; Γιατί δεν πήρε τα προβλεπόμενα μέτρα για προστασία των επενδυτών και του κύρους της χρηματιστηριακής αγοράς;

2. Γιατί και ποιους κάλυψε με τις μεθοδευμένες παραλείψεις, καθυστερήσεις της κλπ. η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και γιατί η Κυβέρνηση, η οποία ευθύνεται για την κατάσταση του Χρηματιστηρίου, καλύπτει τη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Worldwide Α.Ε.Π.Ε.Υ;

3. Έχει δρομολογηθεί η συμμετοχή του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου στην κάλυψη της ζημιάς, και τι ενέργειες έχουν γίνει για να εισπραχθεί αυτή στο σύνολό της από τους φυσικούς αυτουργούς και τους συνενόχους τους;

* Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: Πλημμελής λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην περίπτωση της Worldwide Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Με δελτίο τύπου της στις 21.1.2003 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Worldwide Α.Ε.Π.Ε.Υ. και την εκκαθάρισή της, λόγω αδυναμίας εντοπισμού δύο εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. και βασικών μετόχων της παραπάνω εταιρίας και διαπιστώσεως οργανωτικής φύσεως παραβάσεων. Και ενώ η φαινομενικά σωστή ανακοίνωση δείχνει ότι όλα έγιναν ορθά και ακολουθήθηκε μία καθ’ όλα κανονική διαδικασία, δηλαδή ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε σωστά τη δουλειά της, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες επενδυτών, η παραπάνω εταιρία έχει αφήσει τεράστια ”ανοίγματα”, ζημιώνοντας δεκάδες επενδυτές που της είχαν εμπιστευθεί τα χρήματά τους, ιδιαίτερα σε χρηματιστηριακές πράξεις στην αγορά των παραγώγων.

Έτσι τα πράγματα δείχνουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όχι μόνον δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, αλλά ότι με τις παραλείψεις, τις καθυστερήσεις της κλπ. συνέβαλε στη μεγέθυνση, τουλάχιστον, μιας χρηματιστηριακής απάτης και έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο στους υπαίτιους ώστε να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Δεδομένου ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διενεργούσε έλεγχο στην παραπάνω εταιρία από τα μέσα περίπου του 2002, θα περίμενε κανείς από μια αποτελεσματική εποπτική αρχή να έχει εντοπίσει το πρόβλημα και τις παραβάσεις εδώ και αρκετό καιρό.

Ωστόσο, τα εντεταλμένα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν έκαναν τίποτα για να προστατέψουν τους επενδυτές, ώστε να μην χάσουν τα χρήματά τους. Αντίθετα σιώπησαν και άφησαν την απάτη να συνεχίζεται και να φθάσει στο σημερινό της μέγεθος. Ακόμη και σήμερα η αρμόδια Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα του ελέγχου της στην Worldwide Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ως εποπτεύων την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

1. Γιατί, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διενεργούσε από τα μέσα περίπου του 2002, έλεγχο στην Worldwide Α.Ε.Π.Ε.Υ και, προφανώς, γνώριζε την κατάσταση, η Διοίκησή της σιώπησε; Γιατί δεν πήρε τα προβλεπόμενα μέτρα για προστασία των επενδυτών και του κύρους της χρηματιστηριακής αγοράς;

2. Γιατί και ποιους κάλυψε με τις μεθοδευμένες παραλείψεις, καθυστερήσεις της κλπ. η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και γιατί η κυβέρνηση, η οποία ευθύνεται για την κατάσταση του Χρηματιστηρίου, καλύπτει τη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Worldwide Α.Ε.Π.Ε.Υ;

3. Έχει δρομολογηθεί η συμμετοχή του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου στην κάλυψη της ζημιάς, και τι ενέργειες έχουν γίνει για να εισπραχθεί αυτή στο σύνολό της από τους φυσικούς αυτουργούς και τους συνενόχους τους;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v