”Οχημα” νέας ανόδου στο ΧΑ ο ΟΤΕ

Τα σημαντικά κέρδη (3,58%) που καταγράφει η μετοχή του ΟΤΕ όχι μόνον ανακούφισε την αγορά, αλλά και δίνουν τον τόνο νέας ανόδου στη Σοφοκλέους, η οποία διέσπασε με ευκολία της 1.880 μονάδες. Στο 5/1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τόσο οι πολιτικές εξελίξεις όσο και η διεθνής συγκυρία διαμορφώνουν προς το θετικότερο το περιβάλλον και στη Σοφοκλέους.

Δεδομένης της ”ανάσας” που προσφέρει συνολικότερα ο ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας χθεσινές εύστοχες επισημάνσεις και της Εθνικής ΑΧΕ, ο Δείκτης υπερέβη με χαρακτηριστική ευκολία τις 1.880 μονάδες με συναλλαγές περίπου 48 εκατ. ευρώ (τη πρώτη ώρα της συνεδρίασης).

Δικαιώνεται ούτως η άλλως και η χθεσινοαπογευματινή εκτίμηση - σύσταση της HSBC, το σημαντικότερο όμως είναι ότι επιβεβαιώνει ρευστότητα όπως επισημαίνουν και πάλι κύκλοι της Εθνικής, για να τοποθετηθεί σε άλλες μετοχές, μεταξύ αυτών και του ΟΠΑΠ.

Η επικείμενη και τύποις, αναβάθμιση του – ένταξή τους στον MSCI.GR δικαιολογεί τόσο την ενισχυμένη εμπορευσιμότητα που τελευταία εμφανίζει η μετοχή όσο και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται

Άλλωστε πηγές προσκείμενες στην διοίκηση του Οργανισμού αποτιμούν ως καλύτερης της αναμενόμενης την υποδοχή που έτυχαν τα δύο νέα παιχνίδια (Super 3, Extra 5).

Βέβαια από την άλλη πλευρά κάποιες πρώτες μικρορευστοποιήσεις από πλευράς κυρίως εγχώριων θεσμικών με στόχο την κατοχύρωση κάποιων πρώτων κερδών είναι ορατή.

Όμως σε ανοδική αγορά και με καλύτερη διάθεση αύριο (και λόγω Κυπριακού) το πιθανότερο είναι να επανατοποθετηθούν στην αγορά.

Από πλευράς Marfin/Ελληνικής ΑΧΕΠΕΥ, η κατάσταση σε γενικές γραμμές αποτιμάται ως καλή, ενώ ανάλογη είναι η εκτίμηση και άλλων ισχυρών χρηματιστηριακών (μεταξύ αυτών και η Σίγμα).

Εντολές αγοράς πέραν των … προφανών, για λογαριασμό ισχυρών χαρτοφυλακίων φαίνεται να υπάρχουν πέραν του ΟΠΑΠ, τόσο στη μετοχή της Hyatt όσο και της Alpha, που με την μετοχή της Εμπορικής εμφανίζουν ίσως το καλύτερο διάγραμμα από τις ισχυρές τραπεζικές.

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για μετοχές των Γενικής, Εγνατίας.

Στην μετοχή όμως που στις τελευταίες τρεις τέσσερις συνεδριάσεις διακρίνεται κάποια κινητικότητα με σταθερά ημερήσια κέρδη, είναι αυτή της Tραπέζης της Ελλάδος. Εδώ όσοι σπεύδουν να τοποθετηθούν προεξοφλούν την έκβαση του ”στοιχήματος” που θέλει την μετοχή να αποσύρεται μέσα στο 2003, από το ταμπλό, τη στιγμή που η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή υπολείπεται περίπου 50% της προσδοκώμενης.

Ο κλάδος σηματωρός (για τον γράφοντα) των εκδοτικών ομίλων ενισχύει περαιτέρω την ανοδική του φορά. Ο κλάδος έχει επισημανθεί επανειλημμένα ότι ”οσφραίνεται” την τάση είτε πρόκειται για ανοδική είτε για πτωτική. Στη συγκεκριμένη συγκυρία η τάση είναι βεβαίως ανοδική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v