1-1 Δεν ισούται με μηδέν

Η χθεσινή κίνηση της Vodafone να αγοράσει το 10% της εταιρίας της στην Ελλάδα από την France Telecom θα μπορούσε να εκληφθεί και ως σήμα αγορών για την Σοφοκλέους. Ή μήπως όχι; Διότι υπάρχει και ο άγνωστος Χ που λέγεται ΟΤΕ!!!

1-1  Δεν ισούται με μηδέν
Η χτεσινή κίνηση της Vodafone να αγοράσει το 10% της εταιρίας της στην Ελλάδα από την France Telecom θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ”σήμα αγορών” για την Σοφοκλέους, ιδίως μετά το χθεσινοβραδυνό ”πάρτι” στη Wall Street.

Τη … σούπα τη χαλάνε οι εξελίξεις στον ΟΤΕ, έστω κι αν οι πρώτες εντυπώσεις μετά το conferance call, δηλαδή το θετικό κλείσιμο των ADRs στις ΗΠΑ, μετριάζουν κάπως την απαισιοδοξία.

Αν εσείς έχετε βγάλει άκρη με το τι έχει συμβεί στην Ρουμανία, τότε κάντε την χάρη να το εξηγήσετε και στους υπόλοιπους. Και κυρίως στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι αρχίζουν και μας παίρνουν στο … ψιλό!

Κατά την άποψη του γράφοντος, οι εξελίξεις στην Ρουμανία είναι πολύ πιο σοβαρές από εκείνες της Vodafone. Κι άλλοτε έχουν γίνει μεγάλες κινήσεις εξαγορών ποσοστών εισηγμένων εταιριών στην Σοφοκλέους, δίχως τελικά να κατορθώσουν να επιβάλλουν στο σύνολο της αγοράς τον ενθουσιασμό που πήγαζε από την αρχική ανακοίνωση του deal.

Με τον ΟΤΕ τα πράγματα είναι όμως διαφορετικά. Δεν πρόκειται για μία από τις τόσες- έστω και μεγάλες- εταιρίες της Σοφοκλέους, αλλά για τον κυριότερο εκπρόσωπο του δημόσιου τομέα στην χρηματιστηριακή αγορά.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει το συν της Vodafone και το μείον του ΟΤΕ, οπότε το τελικό άθροισμα ισούται με ”μηδέν”. Η περίπτωση του ΟΤΕ αναδεικνύει την αδυναμία του κράτους να ασκήσει επιχειρηματική δράση.

Κι αν αυτό είναι γνωστό, το ερώτημα είναι γιατί οι κυβερνήσεις δεν κάνουν την υπέρβαση που οφείλουν στην ελληνική κοινωνία και να προχωρήσουν σε πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις. Την απάντηση την ξέρουμε, αλλά, δυστυχώς, δεν μας τιμά ιδιαίτερα ως κοινωνία…



Όχι! Δεν ήταν λάθος η επέκταση του ΟΤΕ στην Ανατολική Ευρώπη. Μία εταιρία τηλεπικοινωνιών μιας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα, θα ήταν καταδικασμένη σε μαρασμό αν δεν επιχειρούσε κάτι τέτοιο.

Το θέμα είναι ποιοι άνθρωποι διαχειρίστηκαν αυτή την υπόθεση και τι αποτέλεσμα παρουσίασαν.

Θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι έγινε ένα λάθος στην Ρουμανία. Αλλά δεν είναι έτσι. Τα ίδια ή και χειρότερα λάθη έγιναν όπου πάτησε το πόδι του ο ΟΤΕ. Τι συνέβη λοιπόν; Μήπως το λάθος βρίσκεται στην επιμονή του κράτους να διατηρεί στελέχη αμφιβόλου ποιότητας σε εταιρίες που το μέγεθος τους απαιτεί στελέχη με περισσότερα προσόντα;



Θα μείνει ή θα φύγει ο κ. Αντωνακόπουλος; Λες και αυτό είναι το ζητούμενο! Ο κ. Αντωνακόπουλος ευθύνεται ίσως για το γεγονός ότι κλήθηκε να υπερασπιστεί μία υπόθεση που δεν πίστευε, την επέκταση του ΟΤΕ στο εξωτερικό. Εκείνοι που διόρισαν τον κ. Αντωνακόπουλο με τι κριτήρια το έκαναν και με τι κριτήρια θα διορίσουν αύριο το νέο πρόεδρο;



Είναι άραγε φθηνός ή ακριβός ο ΟΤΕ στα παρόντα επίπεδα τιμών; Πιθανότατα να είναι και τζάμπα. Ποιο είναι όμως το νόημα να συζητούμε επί τούτου, αν τα μόνα σενάρια που έχει να εξετάσει ο επενδυτής είναι μεταξύ της αποτυχημένης εξόδου μιας εταιρίας στο εξωτερικό και του μαρασμού που θα σήμαινε η λύση της εσωστρέφειας.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v