Τηλεπικοινωνίες και τράπεζες δίνουν το στίγμα

Οι τηλεπικοινωνίες και οι τράπεζες αναμένεται να είναι αυτές που θα προσδώσουν στήριξη στην αγορά, η οποία πλέον έχει από αυτές αυξημένες απαιτήσεις. ”Ανάσα” για τον ΟΤΕ τα χθεσινά αποτελέσματα, που αναμένεται να ”ελαφρύνει” και τη μετοχή της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα χειρότερα, που με επίκεντρο τον ΟΤΕ, φοβόταν η αγορά, φαίνεται να πέρασαν. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία έκθεση της HSBC, που χαρακτηρίζει απρόσμενα θετικά τα αποτελέσματα του Οργανισμού, αναφέρεται πως ενδεχόμενη επίλυση του ρουμανικού γρίφου θα συνιστούσε πρόταση αγοράς.

Συστήνει πάντως διακράτηση, θέτοντας τιμή στόχο τα 15,6 ευρώ. Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό ότι η πλειονότητα όσων ισχυρών ”παιχτών”, ξένων και Ελλήνων, έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή του ΟΤΕ, το έχουν πράξει με σαφώς υψηλότερη μέση τιμή κτήσης.

Όπερ…η ”ανάσα” του ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα ελαφρύνει και τη θέση κυρίως της Εθνικής, που βρέθηκε χθες στο επίκεντρο συμπληρωματικών ρευστοποιήσεων προκειμένου να ”καλυφθούν” αγορές στη μετοχή του ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός κλάδος όμως ποντάρει και στην βελτιούμενη διαγραμματική απεικόνιση των μετοχών της Εμπορικής, Alpha. Ο FTSE 20, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους (Εθνική, Π&Κ) φαίνεται να διαμορφώνει ”στήριξη” σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα των 900 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εδώ και καιρό αναμενόμενη αντίδραση των συμβολαίων του συγκεκριμένου δείκτη προς τις 950 μονάδες.

Τηλεπικοινωνίες και τράπεζες μπορούν να στηρίξουν την τεχνικά αναμενόμενη κίνηση και από αυτούς έχει πλέον αυξημένες απαιτήσεις η αγορά. Όπως σημειώνεται, από αναλυτές χρηματιστηριακών ”λιανικής”, ενδεχόμενη κίνηση του γενικού δείκτη θα έχει άμεσο, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τους κλαδικούς εταιριών μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αναφέρεται συγκεκριμένα, πως από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (9/10) στην κατά 8,5% αντίδραση του Δείκτη το μέσο ποσοστό ανόδου όλων των μετοχών του ΧΑΑ προσεγγίζει το 25%. Κλειστή λόγω Ευχαριστιών σήμερα η Νέα Υόρκη, φρόντισε να στείλει από χθες το μήνυμα της προς τις ευρωπαϊκές αγορές, που μετά την απαραίτητη μικρή τους σημερινή διόρθωση, προσδοκάται ότι θα επανακινηθούν άμεσα ανοδικά.

Δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οι προσδοκίες εντάσσονται σε παραδοσιακές συνήθειες χρόνων, των διεθνών αγορών, και δεν έχει τόση σημασία όσο το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα, πως η μετοχή της Ιονικής Ξενοδοχειακής, όπου όλως συμπτωματικώς συμμετέχει κατά 86,25 η Alpha Bank, κέρδισε χθες 11,8%.

Κάτι που βεβαίως δεν αφορά μόνο στην Alpha, αλλά συνολικότερα στην αγορά, τα σχήματα συμμετοχών, τους επιχειρηματίες, τους διαχειριστές, τους χρηματιστές, όλους μας.

Θα πρέπει στα πρώτα 10-25 λεπτά να ξεκαθαριστεί η τάση του γενικού δείκτη, να ”καλυφθούν” όλα τα επιμέρους ”κενά” των δύο τελευταίων ημερών, να μην υποχωρήσει ο γενικός χαμηλότερα των 1862 μονάδων και να δοθούν…υποσχέσεις ότι επίκειται άμεσα η υπέρβαση των 1880 μονάδων.

Εκτός των άλλων κλάδων, όπου τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει ενδιαφέρον, φαίνεται να διαμορφώνεται ανάλογη τάση για τις καλούμενες ”μικρές” του τραπεζικού.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αυξημένη εμπορευσιμότητα, το πακέτο που πραγματοποιήθηκε στα 4,6 ευρώ της Γενικής αλλά και η διαγραμματική συνακόλουθη πορεία της Εγνατίας.

Αυξημένη σε συναλλαγές η εμπορευσιμότητα και των τεσσάρων μετοχών και από τον κλάδο υγείας, καλά τα αποτελέσματα του Κυριακίδη, παραμένει ανοδικός ο κλάδος ”σηματωρός” των εκδόσεων, εγγύτατα κρίσιμης αντίστασης η μετοχή του Κανάκη, καλά τα αποτελέσματα για Στρίντζη, Επιχειρήσεις Αττικής, ενώ δυστυχώς επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις (και του γράφοντος) που από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είχε δημιουργήσει η Chipita.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v