Ανοδική τάση υπό... προϋποθέσεις για Σοφοκλέους

Η χθεσινή ημέρα φαίνεται να επιβεβαιώνει, πως με ουδέτερο, ήπιο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και τα blue chips, πλειάδα μετοχών μπορεί να κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Πρόκειται κατά κανόνα για μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως τις τελευταίες βδομάδες συμβαίνει.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιφυλακτικές στο άνοιγμα τους οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η τάση δεν αποσαφηνίστηκε ούτε χθες στη Wall, Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μέχρι και αύριο θα επιχειρείται να εξισορροπήσουν τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα καθώς την Πέμπτη –ημέρα ευχαριστιών- η Wall θα παραμείνει κλειστή, ενώ η συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι μισής διάρκειας.

Το ενθαρρυντικό για τη Σοφοκλέους είναι πως κινείται αυτόνομα, όπως επισημαίνει ο Λ. Παπακωνσταντίνου (Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ), λόγω τόσο του μικρού της μεγέθους, όσο και του περιορισμένου ενδιαφέροντος. Βέβαια, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η τάση στις διεθνείς αγορές εξαρτάται κυρίως από την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αλλά και τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Όσον αφορά τα επιτόκια, το θέμα δεν είναι αν θα τα ”κόψει” η όχι την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ, αλλά ποιοι λόγοι θα αιτιολογούν άμεσα ή έμμεσα την κίνηση. Μικτή τάση και των βασικών δεικτοβαρών ελληνικών μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση της Νέας Υόρκης, καθώς το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 0,33%, του ΟΤΕ όμως υποχώρησε κατά 1,28% και της 3Ε κατά 1,32%.

Αυτό πρακτικά, εξηγεί εν μέρει και την επιφυλακτικότητα που καταγράφεται στα παράγωγα ειδικότερα του FTSE 20, όπου οι περισσότερες πράξεις πραγματοποιούνται σε στενό εύρος (914- 920 μονάδες). θα εξαρτηθεί δηλαδή σε μεγάλο βαθμό από την συμπεριφορά των Εθνικής, Eurobank και δευτερευόντως των ΟΤΕ, Alpha και Εθνικής, εάν ο FTS 20 κινηθεί και σταθεί υψηλότερα των 922 μονάδων σήμερα.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως ο τραπεζικός θα πρέπει να κινηθεί προς τις 2.865 μονάδες.

Πάντως, οι χθεσινές συναλλαγές των 86 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως με ουδέτερο, ήπιο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και τα blue chips, πλειάδα μετοχών μπορεί να κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Πρόκειται κατά κανόνα για μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως τις τελευταίες βδομάδες συμβαίνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v