”Μαγιά” ανόδου τα θετικά εννεάμηνα

Η βελτίωση της εικόνας των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσαν αρκετές εισηγμένες συνιστά τη ”μαγιά” για τη θετική αυτονόμηση ενός σημαντικού κομματιού της αγοράς, ενώ κρίσιμα θεωρούνται τα επίπεδα των 1.860 μονάδων, αλλά και η συμπεριφορά του Dow Jones.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε μεταίχμιο ο Dow, θα χρειαστεί και τη συνεδρίαση της Δευτέρας, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η τάση. Από αυτήν, κατά μείζονα λόγο, θα εξαρτηθεί και η συμπεριφορά και της δικής μας αγοράς, καθώς στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις επιβεβαιώθηκαν δύο πολύ σημαντικές παράμετροι.

Η πρώτη αφορά στη διάθεση, την προσπάθεια και το ρευστό που δόθηκε για να ”γυρίσει” η αγορά, να ορθολογικοποιηθούν κάπως οι αποτιμήσεις ορισμένων εταιριών.

Η δεύτερη στο πόσο ευάλωτη παραμένει, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, η δική μας στις διακυμάνσεις της Νέας Υόρκης.

Τα όσα έγιναν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, η ”άτσαλη” κατοχύρωση κερδών επιβεβαιώνει τη νευρικότητα, αναδεικνύει την επιφυλακτικότητα και φανερώνει τον δρόμο που έχουμε ακόμη μπροστά μας.

Είναι ενθαρρυντικό, πάντως, το μήνυμα που δίνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου αρκετών εταιριών, περισσότερων των όσων ανέμενε η αγορά όπως εύγλωττα καταγράφεται στην έρευνα – μελέτη του ”Μετόχου”.

Υπάρχει μαγιά για να αυτονομηθεί ένα κομμάτι της αγοράς, αυτό είναι προφανές, η βραχυπρόθεσμη όμως τάση θα εξαρτηθεί άμεσα από τη Νέα Υόρκη. Θα φανεί το αργότερο την Τρίτη, που πόνταραν οι αγοραστές στα χαμηλά του ΟΤΕ, αυτοί που απορρόφησαν περίπου 10 εκατομμύρια μετοχές, αν θα ξανατοποθετηθούν στις ίδιες ή άλλες εταιρίες οι κερδισμένοι της Vodafone ή της Εθνικής και πως θα κινηθούν τα επενδυτικά σχήματα.

Τεχνικά, το χθεσινό κλείσιμο δεν μας ικανοποίησε απόλυτα. Χρειαζόταν ένα δεύτερο κατά σειρά θετικό δείγμα, το οποίο θα το αναζητήσει η αγορά την Δευτέρα.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ο FTSE 20 ”έγραψε” ανώτερη τιμή στις 923,03 μονάδες, υποχώρησε μεν στις 910,37, αλλά μάλλον διαμορφώνει βάση ”στήριξης” μεταξύ 895 – 898 μονάδων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τη Δευτέρα θα είναι απαγορευτική η όποια ενδεχόμενη υποχώρηση της Εθνικής χαμηλότερα των 14,2 ευρώ, του ΟΤΕ των 10,4 ευρώ, ενώ σαφώς λιγότερη ανησυχία εμπνέουν οι Alpha, Eurobank και Εμπορική.

Στα συν της εβδομάδας η δυναμική επανατοποθέτηση συγκεκριμένων θεσμικών στη μετοχή του Αλουμινίου της Ελλάδος, όπως και η ”αντοχή” που επέδειξε στα 15,2 ευρώ η μετοχή της Coca - Cola Τρία Έψιλον.

Από κάθε άποψη ενθαρρυντική η συμπεριφορά της ΔΕΗ καθώς με 263.731 μετοχές ενισχύθηκε οριακά στα 13,28 ευρώ.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ με 231.797 μετοχές υποχώρησε στα 9,7 ευρώ, καθώς ρευστοποίησαν και ορισμένοι θεσμικοί που αντέδρασαν στην απόφαση της διοίκησης, να διανείμει αρχές Ιανουαρίου το προμέρισμα. Η διοίκηση του Οργανισμού θα παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα τα δύο νέα του παιχνίδια το Super 3 και το Extra 5.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,55% έναντι ανόδου 2,52% για τον Mid 40, 1,06% για τον FT 20 και 1,74% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,17 εκατ. ευρώ έναντι 77,82 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ, ως ιδιαίτερης σπουδαιότητας γεγονός για την περαιτέρω πορεία του δείκτη θα είναι η διατήρηση των 1.850 μονάδων που ορίζει την πρώτη περιοχή στήριξης, ενώ η περαιτέρω αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την εκ νέου αύξηση του όγκου των συναλλαγών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα της ανοδικής τάσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v