Αποκόμιση κερδών στα blue chips

Οι ρευστοποιήσεις χθεσινών κερδών σε ορισμένα από τα blue chips προς το κλείσιμο της συνεδρίασης οδήγησε και πάλι κάτω από τις 1.860 μονάδες το Γ.Δ., ενώ πάνω από το 1/5 του τζίρου πραγματοποίησε και σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ.

Αντικειμενικά ”άσχημο” το γύρισμα της αγοράς, εξέλιξη που όμως δεν μπορεί να αξιολογηθεί σε βραχυχρόνια μόνο βάση, καθότι η ανοδική κίνηση της εβδομάδας, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να αναλαμβάνει την πρωτοκαθεδρία, ενδεχομένως να αποτέλεσε το βασικό έρεισμα αποκόμισης βραχυχρόνιων κερδών, μια ”παύση” της ανοδικής κίνησης αν προτιμάτε.

Πάντως, η συμπεριφορά του ΟΤΕ (0,94%), οι τελευταίες πράξεις επί της μετοχής του οποίου γίνονταν στη τιμή του χθεσινού κλεισίματος, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο από τα 2,8 εκ. τεμάχια των συναλλαγών πως ο ξένος θεσμικός επενδυτής, πελάτης διεθνούς οίκου, εξακολουθεί να μειώνει τη θέση του ασχέτως κλίματος και διαθέσεων της ευρύτερης αγοράς.

Μάλιστα, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι ο φερόμενος ως πωλητής προτίθεται να διαθέσει περί τα 12,5 εκ. τεμάχια (άλλες πηγές κάνουν λόγο για προσφορά 19,5 εκ. τεμαχίων), τότε είναι προφανές πως ο τίτλος έχει πολύ δρόμο ακόμα πριν απαλλαγεί την de facto προσφοράς.

Επιπροσθέτως, ανάγονται ερωτήματα ως προς το κατά πόσον υπάρχει ενδεχομένως μια μερίδα επενδυτών – αλλοδαπών – που γνωρίζουν κάτι παραπάνω, που ενδεχομένως να σχετίζεται με τη πρόθεση μεταβολής των όρων του μετατρέψιμου ομολόγου του ΟΤΕ.

Εξηγούμαστε: Αν ο ξένος πωλητής γνωρίζει κάτι παραπάνω και πουλάει ”ορθώς” στις τρέχουσες αποτιμήσεις, τότε τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα που φέρονται ως αγοραστές (ΕΔΕΚΤ Εθνικής Τράπεζας, ΙΚΑ), το κάνουν ελλείψει γνώσης και με έντονο άρωμα ”στήριξης”.

Αν στον αντίποδα ο ξένος ”κάνει λάθος”, τότε ο ΟΤΕ εμφανίζεται υποτιμημένος κατά 12% των ομοειδών επιχειρήσεων του στην Ευρωζώνη, συνεπώς από τα τρέχοντα επίπεδα ο ΟΤΕ μπορεί κάλλιστα να επαναπροσσεγγίσει το επίπεδο των 12 ευρώ.

Πάντως, το ότι τόσο ο τραπεζικός (αμετάβλητος) όσο και ο τηλεπικοινωνιακός (-0,24%) απώλεσαν το σύνολό των ενδοσυνεδριακών τους κερδών, κλείνοντας στο χαμηλό της ημέρας, αποτελεί μιας πρώτης τάξης ένδειξη πως πέραν της όποιας αποκόμισης κερδών, υπάρχουν σαφή δείγματα έλλειψης εμπιστοσύνης όχι τόσο στις προοπτικές της αγοράς, αλλά πολύ περισσότερο στις προοπτικές επιμέρους τίτλων, προεξάρχοντος του ΟΤΕ. Το ζήτημα αξιοπιστίας για το οποίο πολλάκις έχουμε κάνει λόγο.

Όσον αφορά τη τάση στην ευρύτερη αγορά, το ότι οι πτωτικές μετοχές υπερκέρασαν τις ανοδικές μόλις κατά 17 αποτελεί ένα θετικότατο δείγμα γραφής, στον ίδιο βαθμό όμως ο τζίρος των 107 εκ. ευρώ (5,4 εκ. σε πακέτα) δείχνει ότι η ενίσχυση διαθέσιμης ρευστότητας επεκράτησε ως τάση, με τη ζήτηση εν τούτοις να διαμορφώνεται και αυτή σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα.

Και αν μη τι άλλο, παρότι το 47% του τζίρου αντιστοιχεί και σήμερα σε μόλις πέντε μετοχές, υπάρχει επιτέλους ρευστότητα. Και μόνο με ρευστότητα μπορεί να επιτευχθεί η αναρρίχηση σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Η ”πιστευτή” άνοδος γαρ.

”Η κίνηση του χρηματιστηρίου στην εβδομάδα αυτή χαρακτηρίζεται ως θετική, δεδομένου ότι η διάσπαση των 1.850 μονάδων, θεωρείται αντίσταση” επισημαίνει ο Χρ. Σκουρμάς, αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ, ενώ τονίζει ότι ”μένει να αποδειχθεί κατά πόσο οι 1.850 μονάδες αποτελούν στήριξη, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί κατά τις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης, οι οποίες όμως παραδοσιακά είναι πτωτικές, χωρίς βέβαια αυτό να προδικάζει τις εξελίξεις”.

”Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους, είναι μάλλον απίθανο να δούμε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.750 μονάδες, ενώ εκτιμούμε ότι η άνοδος έχει ακέραιες ελπίδες και ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για κάτι προσωρινό” καταλήγει ο κ. Σκουρμάς.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Ιπποτούρ, καταγράφοντας κέρδη ύψους 0,55%, στα 1,82 ευρώ.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Παπαστράτος (σημειώνοντας κέρδη ύψους 0,58%, στα 17,38 ευρώ) και Elbisco (καταγράφοντας κέρδη ύψους 0,89%, στα 4,54 ευρώ).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 107 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 16,41% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,4 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 10,74 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 τεμαχίων της Βαλκάν Έξπορτ στην τιμή των 0,24 ευρώ και δύο πακέτα (100.000 τεμαχίων έκαστο) της Cosmote στην τιμή των 9,96 και 9,90 ευρώ αντίστοιχα.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 150.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4,08 ευρώ και ένα πακέτο 67.460 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 9,70 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v