Βήματα... σημειωτόν στη Σοφοκλέους

Η εμφάνιση αγοραστών στον ΟΤΕ (23% του τζίρου) και η ανακωχή των πωλητών στις τράπεζες (0,35%) συγκράτησε το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 1.820 μονάδων, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα. Στο 2/1 η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές.

Αρκετά ”περίεργη” η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς παρά το άκρως δυσμενές περιβάλλον στις Ευρωαγορές, με τον DAX να καταγράφει σταθερά απώλειες μεγαλύτερες του 2%, η Σοφοκλέους έδειξε να διαθέτει κάποιες ενδογενείς δυνάμεις.

Δυνάμεις που όχι μόνο συντήρησαν το Γενικό Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 1.800 μονάδων, αλλά εν τέλει οδήγησαν και στη καταγραφή κερδών 0,27%, με συνέπεια ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης να κλείσει πάνω από το επίπεδο των 1.820 μονάδων και δη στις 1.821,16.

Εικόνα, η οποία για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα αντικατοπτρίζει τη τάση στην ευρύτερη αγορά, όπου η αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών υπήρξε εκ διαμέτρου αντίστροφη με την χθεσινή, καθώς η σχέση διαμορφώθηκε στο 2 προς 1 υπέρ των πρώτων, χωρίς όμως την έντονη παρουσία περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων.

”Όλα τα λεφτά” - κυριολεκτικά – ήταν όμως και σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ (1,4% με 2,25 εκ. τεμάχια), καθώς επί του τίτλου πραγματοποιήθηκε το 23% του συνολικού τζίρου των 72,6 εκ. ευρώ (2,1 εκ. σε πακέτα), με τον πωλητή εκ του εξωτερικού να βρίσκει ζήτηση ”γνωστής... άγνωστης” προελεύσεως, με έντονη φημολογία να αναπτύσσεται γύρω από την εμφάνιση κρατικού ασφαλιστικού φορέα ως αγοραστή στο τίτλο.

Παράλληλα, στις τράπεζες (0,35%) δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μάλλον είχαμε να κάνουμε με ανακωχή των πωλήσεων, εξέλιξη που επέτρεψε σε Εθνική και Alpha Bank να καταγράψουν μικρά κέρδη, εν αντιθέσει με την Εμπορική η οποία έδειξε ανήμπορη να ακολουθήσει, καταγράφοντας απώλειες 0,6%.

Πάντως, τα 14 ευρώ στην Εθνική και τα 10 ευρώ στον ΟΤΕ ανάγονται σε επίπεδα τιμών ήσσονος ψυχολογικής σημασίας, αφού αν μη τι άλλο δημιουργείται η εντύπωση πως σε κάποια επίπεδα τιμών μετοχών και Δείκτη, υπάρχουν ή δημιουργούνται ”αναχώματα”.

Τέλος, η κίνηση στην αγορά παραγώγων μάλλον αρνητικά σήματα εκπέμπει, αφού τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20 ”αγνόησαν” για δεύτερη κατά σειρά ημέρα τη τάση της υποκείμενης αγοράς, ενώ πιο ικανοποιητική ήταν η τάση επί των ΣΜΕ του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: ΒΙΣ (προνομιούχες) και Κεράνης Συμμετοχών (καταγράφοντας απώλειες κατά 1,18%, στα 0,84 ευρώ).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων και ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Δυναμική Ζωή, σημειώνοντας κέρδη ύψους 3,42%, στα 5,44 ευρώ.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 73 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 7,35% έναντι της χθεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 2,14 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 300 τεμαχίων της MLS στην τιμή των 6,20 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 10.26 ευρώ και ένα πακέτο 150.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4,04 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v