Παραμένει ρυθμιστής ο ΟΤΕ

Αφορμή για να στηριχθεί η Σοφοκλέους θα μπορούσε να αποτελέσει η πρωινή αντίδραση των ευρωαγορών. Την τάση θα διαμορφώσει και σήμερα σε μεγάλο βαθμό ο ΟΤΕ, για τον οποίο η επιφυλακτικότητα των ξένων πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κόντρα στα εταιρικά αποτελέσματα και προσβλέποντας στην μείωση του κεντρικού ευρωπαϊκού επιτοκίου επιχειρούν να κινηθούν οι αγορές. Αφορμή για να στηριχθεί και η Σοφοκλέους θα μπορούσε να αποτελέσει η πρωινή αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, αν και τα επιμέρους προβλήματα παραμένουν.

Ήταν προφανής χθες η ”στήριξη” που επιχειρήθηκε στη μετοχή του ΟΤΕ με λίγο- πολύ γνωστούς αγοραστές, κίνηση που δεν φαίνεται να μεταβάλλει την επενδυτική στρατηγική του αμερικανικού αμοιβαίου.

Το ζήτημα, εάν δεν κλείσει με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, ενδέχεται να μεγεθυνθεί περαιτέρω με συνέπειες που θα μπορούσαν να αγγίξουν μέχρι και την ίδια τη διαδικασία της τελευταίας μετοχοποίησης (του 8%).

Η επιφυλακτικότητα/ διστακτικότητα των ξένων είναι δεδομένη και δεν αναιρείται με ”πυροσβεστικού τύπου” αγορές και στηρίξεις, όπως οι χθεσινές, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από τη συμπεριφορά που είχε στη Wall το δικαίωμα του οργανισμού, που υποχώρησε κατά 0,95%.

Αντιθέτως, με μικρά κέρδη έκλεισε το δικαίωμα της Εθνικής, κάτι που επιτρέπει τη διαμόρφωση μιας πιο αισιόδοξης εκτίμησης για την πορεία της μετοχής σήμερα.

Προτεραιότητα βέβαια για τον όμιλο, είναι η προάσπιση της ”στήριξης” των 14 ευρώ, ενώ από τον τραπεζικό κλάδο προβληματίζει για μία ακόμη φορά η υψηλή σχέση δανεισμένων μετοχών προς συνολικές πωλήσεις στον τίτλο της Eurobank.

Με τον ΟΤΕ αδύναμο, καθίσταται προφανές, τις τελευταίες περίπου 10 ημέρες, ότι, μέρος της ”τηλεπικοινωνιακής θέσης” κυρίως των ξένων θεσμικών, αντικαθίσταται σταδιακά και εκ περιτροπής, άλλοτε με αγορές στη Vodafone και άλλοτε στην Cosmote. Η μετοχή της Cosmo, προσεγγίζει, όπως αναμενόταν άλλωστε, τα 10 ευρώ, θέτοντας στόχο για υψηλότερα, ενώ η τιμή της Vodafone ”βλέπει” τα 5,8 ευρώ.

Στο κρίσιμο θέμα των ημερών, δηλαδή τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, θα χρειαστεί προσπάθεια, ώστε να προσεγγιστεί και ενδεχομένως να υπερβεί η μετοχή τα 13 ευρώ, καθώς χθες εμφανίστηκαν πωλητές στη μετοχή- και οι δύο θεσμικοί.

Εχουν μάλλον δίκιο όσοι παράγοντες της αγοράς αναφέρονται στην καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα πολιτική μετοχοποιήσεων του ΥΠΕΘΟ, μέσω της οποίας απομυζάται η ελάχιστη εναπομείνασα- πλην όμως υπερπολύτιμη- ρευστότητα της αγοράς.

Στο ενεργό κομμάτι της Σοφοκλέους, έχουν επιτευχθεί τις τελευταίες 2-3 ημέρες ορισμένες συμφωνίες επιχειρηματιών βασικών μετόχων με χρηματιστηριακά δίκτυα με σκοπό να διαμορφωθούν συνθήκες ”μόχλευσης” σε ορισμένους τίτλους εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Εάν ο FTSE 20 ”κρατήσει” το εύρος των 885- 892 μονάδων, θα επιχειρηθεί η αναθέρμανση του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος για μία συγκεκριμένη ομάδα μετοχών που θα ξεχωρίσουν μετά το πρώτο 15λεπτο και θα αναδειχθούν μέσω των συγκριτικά περισσότερων σήμερα συναλλαγών τους. Αρκεί να ”κρατήσουν” συγκεκριμένα blue chips.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v