Στα 10,12 ευρώ ο ΟΤΕ!!!!

Οι επιθετικές εντολές πώλησης από ξένο fund στη μετοχή του ΟΤΕ (-4,71%) παρέσυραν τον τίτλο σε επίπεδα 1996, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της αξιοπιστίας, ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σε Εθνική και ΔΕΗ. Για μία ακόμη ημέρα, αν και ποιο συγκρατημένα, παρατηρήθηκαν τάσεις αυτονόμησης στην περιφέρεια.

Έχουμε πολλάκις επισημάνει πως η στάση των αλλοδαπών θεσμικών χαρτοφυλακίων έναντι της Σοφοκλέους δεν είναι καθολική, γιατί δεν κοιτάζουν το ΧΑ ως μια ενιαία αγορά, αλλά αντιθέτως τοποθετούνται επιλεκτικά σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση, ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και, προπάντων αξιοπιστία.

Αν κρίνει κανείς από τη σημερινή κίνηση του ΟΤΕ, αλλά και από τη συνολικότερη απόδοσή του τον τελευταίο μήνα, είναι πασιφανές ότι κάποιοι δεν πιστεύουν ότι ο οργανισμός τα έχει αυτά και κυρίως θεωρούν πως η περίπτωση της RomTelecom αποτελεί εν πολλοίς ένα ”φιάσκο”.

Αν μη τι άλλο, το μόνο θετικό στο οποίο μπορεί να προσμένει κανείς από τα όσα έχουν συμβεί στον ΟΤΕ είναι πως το ελληνικό δημόσιο κάποια στιγμή θα αποφασίσει να φερθεί στους έχοντες δικαιώματα μειοψηφίας με μεγαλύτερο σεβασμό ενεργώντας, ως θα έπραττε βασικός μέτοχος που λαμβάνει αποφάσεις με βάση οικονομοτεχνικά κριτήρια.

Το ότι οι ανοδικές μετοχές ξεπέρασαν σήμερα τις πτωτικές κατά 17 την ίδια στιγμή που ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να κλείνει πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό καταγράφοντας απώλειες 0,7% στις 1.817,67 μονάδες, καταδεικνύει ότι η επενδυτική κοινότητα αδιαφορεί πλέον επιδεικτικά για το τι πράττει η υψηλή κεφαλαιοποίηση, επιχειρώντας να τοποθετηθεί σε τίτλους που τυγχάνουν ”καθοδήγησης” και που η λογιστική τους κατάσταση είναι λιγότερο ”πολύπλοκη”.

Πάντως, αν ο ΟΤΕ εξελίσσεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή του 2002 και, αν η ΔΕΗ (-2%) έχει ένα λόγο να υποχωρεί (επικείμενη διάθεση μετοχών), η συμπεριφορά της Εθνικής (-2,75%) δεν δημιουργεί κανένα αίσθημα ασφάλειας εν αντιθέσει με την Alpha Bank (αμετάβλητη), η οποία για πολλοστή ημέρα υπεραπόδωσε της αγοράς αλλά και του κλαδικού της δείκτη.

Ο αυξημένος τζίρος των 90 εκατ. ευρώ με 5 εκατ. ευρώ σε πακέτα αποδίδεται στην συνεχιζόμενη τάση απεμπλοκής μεγάλου ευρωπαϊκού επενδυτικού οίκου από τον ΟΤΕ, ο όγκος του οποίου ξεπέρασε για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση το 1,1 εκατ. τεμάχια (σήμερα μάλιστα ξεπέρασε και τα 2 εκατ. τεμάχια).

Ωστόσο, οι έχοντες τοποθετηθεί στη περιφέρεια μάλλον ικανοποιημένοι θα πρέπει να αισθάνονται γνωρίζοντας πως η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση ακολουθεί με μεγαλύτερη προθυμότητα τα τεκταινόμενα στο εξωτερικό.

Τέλος, όσον αφορά στην κίνηση στην αγορά παραγώγων αυτονόητο είναι πως τα παράγωγα προϊόντα επί της μετοχής του ΟΤΕ αλλά και γενικότερα τα ΣΜΕ επί του FTSE 20 δέχτηκαν πιέσεις ιδιαίτερα μετά την πρώτη ώρα των συναλλαγών, ενώ σαφώς καλύτερη ήταν η εικόνα των ΣΜΕ επί των τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: ΟΤΕ και Creta Farm (καταγράφοντας απώλειες ύψους 6,22%, στα 15,08 ευρώ).

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ (καταγράφοντας απώλειες της τάξεως των 4,71%, στα 10,12 ευρώ).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Εlbisco και Ντεσπέκ Πολυμέσα.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Ντεσπέκ Πολυμέσα

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 90 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 8,16% έναντι της συνεδρίασης της Παρασκευής) εκ των οποίων τα 4,9 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 192.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4,22 ευρώ, ένα πακέτο 213.230 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 14,50 ευρώ και ένα πακέτο 20 τεμαχίων της ΓΕΝΕΡ στην τιμή των 1,50 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 39.833 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 10 ευρώ, ένα πακέτο 39.730 τεμαχίων της Panafon στην τιμή των 5,32 ευρώ και ένα πακέτο 41.810 τεμαχίων της ΟΤΕ στην τιμή των 10,72 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v