Bear market rally ”βλέπουν” οι fund managers

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται 386 fund managers, που διαχειρίζονται συνολικά 667 δισ. δολ., σε έρευνα της Merrill Lynch για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των διεθνών αγορών. Ποιές είναι οι επιφυλάξεις τους και που σκοπεύουν να διοχετεύσουν τη διαθέσιμη ρευστότητα.

Bear market rally ”βλέπουν” οι fund managers
Aυξανόμενη αισιοδοξία για την βραχυ-μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών, καταγράφει τελευταία δημοσκόπηση της Merrill Lynch, σε εκατοντάδες fund Managers, (386) που διαχειρίζονται συνολικά 667 δισ. δολάρια. Η έρευνα αυτή έγινε στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ωστόσο η πλειονότης των διαχειριστών, φαίνεται να εκτιμά ότι πρόκειται για ένα bear market rally, καθώς εμφανίζονται να διατηρούν ζωηρές αμφιβολίες για τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι διαχειριστές διεθνών κεφαλαίων εμφανίζονται και περισσότερο πρόθυμοι να διοχετεύσουν τη διαθέσιμη ρευστότητα τους σε μετοχές.

Είναι ενδεικτικό ότι στο σύνολο αυτών των μετοχικών funds, τα ποσοστά ρευστότητας μειώθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου Νοεμβρίου, από 5,2% σε 4,6% ενώ αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών και ο δείκτης ”συνθηκών” της αγοράς τον οποίο καταρτίζει η Merrill Lynch, με βάση τις απαντήσεις τους.

Ακρως ενδεικτικό των επιφυλάξεων που διατηρούν για το μέλλον είναι ότι η πλειονότης των επαγγελματιών που έλαβε μέρος (το 58%), ”ζητά” από τις εισηγμένες εταιρίες να διοχετεύσουν τα κέρδη τους κυρίως στην αποπληρωμή υποχρεώσεων και όχι σε νέες επενδυτικές δραστηριότητες, κατί το οποίο εμφανίζεται να επιθυμεί μόλις το… 12% των διαχειριστών.

Ενδεικτικό της εκτίμησης τους ότι μεσοπρόθεσμα θα εξακολουθήσουμε να κινούμαστε σε νέα περιβάλλον περιορισμένης ανάπτυξης είναι και το γεγονός ότι το 78% πιστεύει ότι προσεχώς θα ξεχωρίσουν εκείνες οι εταιρίες που θα καταφέρουν να μειώσουν το κόστος τους, κι όχι εκείνες που θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Tέλος οι διεθνείς διαχειριστές εμφανίζονται ακόμη να προτιμούν τις τοποθετήσεις στην Ευρώπη (με επίκεντρο την Βρετανία) και τις αναδυόμενες αγορές, έναντι των επενδύσεων σε αμερικανικές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v