H επιστροφή των long επενδυτών… Νο2

Αν υποθέσουμε ότι πράγματι ”είδαμε τα χειρότερα” για εφέτος, τι μπορούμε να περιμένουμε από δω και στο εξής. Ποια τα βασικά δεδομένα (ισχυρά και αδύνατα σημεία) της αγοράς για το 2003;

H επιστροφή των long επενδυτών… Νο2
του Γιώργου Παπανικολάου

Στις 7 Οκτωβρίου από τη στήλη αυτή έγινε λόγος για επικείμενη επιστροφή των long (μεγαλό-) επενδυτών στη Σοφοκλέους. Στις 9 Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε χαμηλό στις 1.704,7 μονάδες και έκτοτε κινήθηκε ανοδικά με αρκετές διακυμάνσεις.



Το γεγονός ότι το ”έξυπνο χρήμα”, εγχώριο και ξένο, τοποθετείται στην αγορά με διάφορους τρόπους, επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τις αργά αλλά σταθερά αυξανόμενες τοποθετήσεις των ξένων (που θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με την μετοχοποίηση της ΔΕΗ), αλλά και από την κίνηση της EFG Εurobank να εξαγοράσει τις δύο εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου ”μοιράζοντας” το discount με τους μετόχους αυτών.

Στην ουσία, ο όμιλος Eurobank, αγόρασε δύο χαρτοφυλάκια μετοχών σε καλύτερη τιμή από αυτή που είχαν στην ίδια την αγορά, πληρώνοντας τα όχι με μετρητά αλλά με μετοχές της!!!

Προφανώς, για τον απλό επενδυτή τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι η αγορά παρουσιάζει ”ευκαιρίες” με βάση την πολύ υψηλή μερισματική απόδοση των μετοχών ορισμένων καλών εταιριών, και πέρα από την περίπτωση των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου που εξακολουθούν να παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλά discounts, υπάρχουν και άλλα ”θετικά νέα”.

- Το εξαιρετικά δυσάρεστο 2002 πλησιάζει στο τέλος του, οπότε η αγορά σταδιακά θα προσανατολιστεί στα αποτελέσματα του 2003 για τα οποία αναμένεται άνοδος της τάξεως του 10% σύμφωνα με τις τελευταίες – και ιδιαίτερα προσγειωμένες – εκτιμήσεις των αναλυτών, αντί να επικεντρώνεται στη μείωση της εταιρικής κερδοφορίας που παρατηρήθηκε το 2002.

- Η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να επιτρέψει στις εισηγμένες την αποτίμηση των ακινήτων τους σε αντικειμενικές τιμές, έως το τέλος του έτους, αλλά και να αναλάβει μέρος του βάρους των τραπεζών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές, με όποιο τρόπο κι αν εφαρμοστούν, ευνοούν τους δύο πλέον σκληρά δοκιμαζόμενους κλάδους, τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό.

- Προσδοκίες για ”ανάκαμψη” υπάρχουν και στο εξωτερικό, τουλάχιστον για ένα διάστημα κάποιων μηνών. Αυτό είναι ίσως και το πιο βασικό για την αγορά μας, η οποία αδυνατεί να κινηθεί ανεξάρτητα από την πορεία των μεγάλων ξένων αγορών.

- Ορισμένοι όμιλοι ”βλέπουν με καλό μάτι” την άνοδο των θυγατρικών-συμμετοχών τους, ενόψει των αποτιμήσεων τέλους έτους στα χαρτοφυλάκια. Ήδη, κινήσεις αυτού του είδους έχουν γίνει ορατές και δεν αποκλείεται να ενταθούν αν βοηθήσει το γενικότερο κλίμα.

- Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι τοποθετήσεις διαθεσίμων του αμοιβαίου του ΙΚΑ, με ενεργητικό 310 εκατ. ευρώ, γεγονός που ίσως προσδώσει momentum σε κάποιες, συγκεκριμένες, μετοχές.

- Εξακολουθούν να υπάρχουν καθαρές εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, που σημαίνει ότι το ”κλίμα αισιοδοξίας” δεν έχει καν αγγίξει τις πλατιές μάζες.

- Η απόκλιση μεταξύ της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου και της απόδοσης των μετοχών (το αντίστροφο του P/E) είναι μεγάλη υπέρ των μετοχών. Είναι σχεδόν τόσο μεγάλη όσο ήταν με την πτώση της αγοράς το Σεπτέμβριο του 2001, την οποία ακολούθησε σημαντικότατη άνοδος.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να λησμονείται ότι :

- Καλώς ή κακώς, οι ξένοι επενδυτές δεν θεωρούν ”φτηνές” τις ελληνικές τράπεζες, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον ΟΤΕ. Η προσοχή τους, σε ό,τι αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση, επικεντρώνεται σε μετοχές όπως της ΔΕΗ του ΟΠΑΠ, της Coca Cola HBC , της Cosmote και της Panafon.

- H ελληνική αγορά είναι όντως ”φθηνή” σε όρους τρέχοντος P/E και μερισματικής απόδοσης, πλην όμως ο ρυθμός ανάπτυξης των εταιρικών κερδών, αλλά και η ψυχολογία των παικτών του εσωτερικού, σε συνδυασμό με την ρηχότητα της Σοφοκλέους και την ελλιπή – ακόμη- εταιρική διαφάνεια, δεν αφήνουν περιθώρια για υπέρμετρη αισιοδοξία.

- Πολλές μετοχές μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με υψηλότατες αποτιμήσεις σε σχέση με τη δυναμική της κερδοφορίας τους, πράγμα που ΔΕΝ συμβαίνει στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

-Η κατάσταση στο εξωτερικό μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή είτε για οικονομικούς είτε για γεωπολιτικούς (τρομοκρατία, Ιράκ κ.λ.π.) λόγους.

Ίσως αυτό το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών προσδοκιών να οδηγεί τους αναλυτές στην εκτίμηση ότι τα άνω όρια της αγοράς είναι, αυτό το διάστημα, στην περιοχή των 1.930-1.950 μονάδων, με προοπτική τις 2.200 (κατά μέσο όρο), αν όλα πάνε καλά, το 2003.

Υ.Γ. Και στο 9μηνο καθίσταται προφανές, ότι ορισμένες εταιρίες συνεχίζουν να έχουν ιδιαιτέρως θετική πορεία στα κέρδη και την ανάπτυξη τους. Αναζητείστε τες. Η εποχή είναι εποχή ”μετοχών και όχι …δεικτών”!!!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v