Χωρίς... γκρίνιες σήμερα η Σοφοκλέους!

Ευχάριστο κλείσιμο επεφύλασε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Σοφοκλέους, όπου τράπεζες (1,24%) και τηλεπικοινωνίες (1,05%) ανέκτησαν μικρό μέρος του χαμένου εδάφους, ενώ πολύ θετικότερη ήταν η εικόνα στην περιφέρεια, όπου η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές διαμορφώθηκε στο 8/1.

Αντιστροφή ρόλων και διαθέσεων σήμερα, καθώς οι ευρωαγορές ήταν αυτές που επέδειξαν σαφή απροθυμία να κινηθούν υψηλότερα χωρίς την απαραίτητη ”διευκρίνηση” της μέλλουσας τάσης στις ΗΠΑ, εν αντιθέσει με τη Σοφοκλέους η οποία, ως ένα βαθμό, μπόρεσε σήμερα να επιδείξει τάσεις αντίδρασης, κινούμενη εκ νέου προς το επίπεδο των 1.830 μονάδων.

Το κλείσιμο βρήκε το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,14%, διαμορφούμενος στις 1.830,54 μονάδες, με τις τράπεζες (επιτέλους) να δείχνουν σημάδια ”ζωής”, με συνέπεια ο κλάδος να καταγράψει κέρδη 1,24%, έχοντας υπεραποδώσει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, αλλά παραμένοντας παρά ταύτα ”ουραγός” μεταξύ των τριών κατηγοριών μετοχών, καθότι FTSE-Mid40 και Small-Cap κατέγραψαν κέρδη 1,75% και 1,82% αντίστοιχα.

Στα θετικά της ημέρας η συνεχιζόμενη αντίδραση της Alpha Bank (1%) αλλά και της Eurobank (1,9%), ενώ η Εθνική (0,3%) και πάλι δεν μπόρεσε να ”πείσει” πως μπορεί να αντιδράσει.

Στον ίδιο βαθμό, η πορεία της ΕΕΕΚ (2,1%), έδειξε ότι μεμονωμένοι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορούν να ακολουθήσουν τη διεθνή τάση, απόρροια και της υψηλής συμμετοχής αλλοδαπών θεσμικών, ενώ διόλου ικανοποιητική η συμπεριφορά του ΟΠΑΠ (αμετάβλητος), ο οποίος παρότι ”επισήμως”, με βάση ανακοίνωση της MSCI, πληροί τα κριτήρια εισαγωγής στον MSCI Greece κατά την αναθεώρηση του δείκτη, δεν μπόρεσε να κινηθεί ανοδικά.

Θα πρέπει να σταθούμε με έμφαση στην ανακοίνωση της MSCI που θα αφορά τη σύνθεση του δείκτη MSCI Greece όπως αυτός θα ισχύσει από τις 29/11/2002, καθώς το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται τόσο στο ποιες μετοχές θα προστεθούν (μόνο ο ΟΠΑΠ φαίνεται να πληροί τα κριτήρια), αλλά κυρίως του εάν θα έχουμε διαγραφές και κυρίως ποιες θα είναι οι σταθμίσεις των ήδη συμμετεχόντων, με έμφαση να δίνεται στον ΟΤΕ, η ελεύθερη διασπορά του οποίου έχει ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ”εις βάρος” όμως της κεφαλαιοποίησης του.

Επιστρέφοντας στην αγορά, η διάθεση αυτονόμησης στη Περιφέρεια συνεχίστηκε και σήμερα, με συνέπεια η τελική εικόνα στο εύρος της αγοράς να είναι ακόμα καλύτερη της χθεσινής, καθότι μόλις 46 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, εν μέσω μάλιστα αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας (75,5 εκ. με 13,9 εκ. σε πακέτα).

Τέλος, απολύτως ”ομαλή” η λήξη των ΣΜΕ Νοεμβρίου στο ΧΠΑ, με το FTSE-20 και τον Mid-40 να εμφανίζουν υπερτίμηση πηγαίνοντας προς το κλείσιμο, εξέλιξη που μάλλον ”διευκόλυνε” τις τοποθετήσεις στην υποκείμενη αγορά, ενώ μέχρι στιγμής δεν εμφανίζονται αξιόλογες υποτιμήσεις στα αντίστοιχα ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Κρέτα Φαρμ (καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 2,90%, στα 16,08 ευρώ).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 94 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 25,33% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 13,88 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100 τεμαχίων της Εθνικής Ακινήτων στα 3,36 ευρώ και δύο πακέτα 213.230 τεμαχίων έκαστο της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 14,60 και 14,50 ευρώ αντίστοιχα.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης τρία πακέτα (251.900, 128.900 και 272.150 τεμαχίων) του ΟΤΕ στην τιμή των 10,64, 10,64 και 10,62 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 296.816 τεμαχίων της Πρόοδος στην τιμή των 2,49 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v