Επανήλθε στις 1.800 μονάδες η αγορά

Οι υψηλές απώλειες που κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (-4,58%), της Εμπορικής (-3,32%) και του ΟΤΕ (-3,78%) σηματοδότησαν τη σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα όρια των 1.800 μονάδων. Στο 1/4 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές.

Επιστροφή στην... πτώση και στις πιέσεις στο τραπεζικό κλάδο (-2,7%) σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς μετά το πρόσφατο μίνι-ράλι τόσο στη Σοφοκλέους όσο και στις διεθνείς αγορές αρχίζει σταδιακά να εδραιώνεται η αντίληψη πως ότι κι αν προεξοφλήθηκε με τη μείωση των επιτοκίων στη Fed και την ώθηση που αυτή έδωσε, μάλλον είναι καιρός για μια πιο ψύχραιμη ματιά.

Πόσο μάλλον ότι αυτή την εποχή εντείνονται οι ανησυχίες εκ νέου γύρω από το ενδεχόμενο σύρραξης στη Μέση Ανατολή, παράγοντας σίγουρα αποσταθεροποιητικός που επηρεάζει πρωτίστως το χρηματοπιστωτικό κλάδο, κατ΄ εξοχήν ευάλωτο σε αλλαγές στο υφιστάμενο status quo.

Κι αν οι τράπεζες οδηγούν τη πτώση στην Ευρώπη, οι πιέσεις σε Εθνική (-4,6%), Εμπορική (-3,3%) και ΟΤΕ (-3,8%) κατέδειξαν πως τουλάχιστον οι ξένοι θεσμικοί δεν έχουν καμία πρόθεση να περιμένουν την όποια αυτονόμηση της Σοφοκλέους, όταν μάλιστα κάποια οικονομικά αποτελέσματα καταδεικνύουν το πόσο ευάλωτοι είναι κάποιοι οργανισμοί.

Παράλληλα, η φωτεινή εξαίρεση του ΟΠΑΠ (1,1%) αλλά και η ΔΕΗ (-2%), όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό, καταδεικνύει πως υπάρχουν κάποιες εταιρίες που λόγο της αμυντικής τους φύσης, μπορούν να υπεραποδώσουν της αγοράς.

Οι απώλειες 2% της ΔΕΗ πρέπει να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα της επικείμενης μετοχοποίησης (over the counter) προσφοράς τίτλων, εξέλιξη που σίγουρα ωθεί στην…επιθυμία αναμόρφωσης αποτιμήσεων με σκοπό τη…φθηνότερη τοποθέτηση από μέρους των ενδιαφερόμενων. Σίγουρα λοιπόν, μπορούσε και χειρότερα.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη οριακά πάνω από το επίπεδο των 1.800 μονάδων, και δη στις 1.800,98, με απώλειες 1,49%, σίγουρα δίνει τροφή σε κάποια θετικά σχόλια, καθώς ο Δείκτης ”κράτησε” το 8 στο δεύτερο ψηφίο, ωστόσο η εικόνα στην ευρύτερη αγορά, με μόλις 62 ανοδικές μετοχές, καταδεικνύει περισσότερο το γεγονός πως αν αύριο εξαλειφθούν και τα τελευταία ”οχυρά” της αυτονόμησης, τότε μάλλον οι 1.800 θα αποτελέσουν παρελθόν.

Ο αντίλογος σε αυτή την άποψη είναι πως οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιδράσουν – βοηθούμενες από ενδεχόμενη βελτίωση της εικόνας στις Ευρωαγορές – εξέλιξη που σε συνδυασμό με ενίσχυση της ρευστότητας (μόλις 68 εκ. με 6 εκ. σε πακέτα σήμερα) θα οδηγήσει σε επαναπροσέγγιση των 1.820.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Informer, OTE, Ιντερσάτ, Ελληνική Υφαντουργία, Eurobank και Κλωνατέξ (κοινές).

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ (καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 3,78%, στα 10,68 ευρώ).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Ντεσπέκ Πολυμέσα, Mevaco και Εlbisco.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Ντεσπέκ Πολυμέσα (καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,1%, στα 9,12 ευρώ).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 69 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 17,86% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 5,9 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 2.233.715 τεμαχίων της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ στην τιμή των 0,89 ευρώ, ένα πακέτο 1.227.574 τεμαχίων της Παρνασσός στην τιμή των 0,66 ευρώ και ένα πακέτο 10 τεμαχίων των ΚΑΕ στην τιμή των 6,48 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα (173.000, 144.000 τεμαχίων) της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4,22 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 5.700 τεμαχίων του Τιτάνα (κοινές) στην τιμή των 38,22 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 150.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 10,77 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v