Αναζητείται κατεύθυνση..

Η διακύμανση σε όλο και στενότερο εύρος της αγοράς επιβεβαιώνει την απουσία νέου ικανού να δώσει τάση, αλλά προϊδεάζει για ενδεχόμενο ”τεστάρισμα” χαμηλότερων βάσεων στήριξης. Με αυτή τη λογική, παραμένουν αξιοπρόσεκτα σημεία αναφοράς οι 1.815 και 1.795 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διακύμανση σε όλο και στενότερο εύρος της αγοράς επιβεβαιώνει την απουσία νέου ικανού να δώσει τάση, αλλά προϊδεάζει για ενδεχόμενο ”τεστάρισμα” χαμηλότερων βάσεων στήριξης. Με αυτή τη λογική, παραμένουν αξιοπρόσεκτα σημεία αναφοράς οι 1.815 και 1.795 μονάδες.

Βέβαια επίσης τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται μία προσπάθεια αυτονόμησης ενός τουλάχιστον τμήματος της αγοράς, ενταγμένη ασφαλώς και στο γενικότερο πλαίσιο εξωραϊσμού της αποτίμησης πολλών χαρτοφυλακίων.

Όπως πάντως επισημαίνεται, το πιθανότερο είναι να έχει καταγραφεί ”υψηλό τοπικό” και να επίκειται η επιβεβαίωση των χαμηλότερων επιπέδων στήριξης. Όχι σπουδαία πράγματα πάντως ανακρίνουμε από τη συμπεριφορά των παραγώγων. Δεδομένης μάλιστα της ρευστότητας (των κατοχυρωθέντων κερδών) οι περισσότεροι ενεργοί παίκτες μάλλον θα ξανατοποθετηθούν στην αγορά, αν τους δοθεί η αφορμή και η ευκαιρία.

Αυτή την εκτίμηση ενισχύουν και οι εκ περιτροπής κυκλικές κινήσεις τους σε συγκεκριμένες μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. ”Μάτωσαν” λίγο τα χθεσινά αποτελέσματα της Εθνικής, αν και θα πρέπει να προσμετρηθεί το εφάπαξ κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, στοιχείο που φέρνει στο περίπου 48% την μείωση των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Οι πωλήσεις και η πίεση των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων εκτιμάται ότι αφορούν ρευστοποίηση θέσεων όσων προεξοφλούσαν το αρνητικό ενδεχόμενο. Από μία άποψη, αυτό είναι καλό για τη μετοχή, καθώς ενισχύει την πρώτη τιμή στήριξης των 14,8 ευρώ. Εύλογο το ενδιαφέρον και για τη συμπεριφορά της Eurobank, Καθώς το ”στοίχημα” για την διακράτηση των 11 ευρώ δεν έχει χαθεί, παρά τη χθεσινή τιμή 10,9 ευρώ.

Δεν προβληματίζουν όμως οι τράπεζες τόσο, αφού λίγο- πολύ είχαν προεξοφληθεί τα αποτελέσματά τους, όπως επίσης και η βελτίωση των μεγεθών τους για το τελευταίο τρίμηνο. Το μόνιμο πρόβλημα, από το καλοκαίρι και την εποχή της μετοχοποίησής του, το παρουσιάζει ο (αυξημένου ειδικού βάρους) ΟΤΕ.

Μία δεύτερη ματιά στο κόστος της επένδυσης του ΟΤΕ στη Ρουμανία δικαιολογεί σε μεγάλο ποσοστό την αδιαφορία των ξένων ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών των 11 ευρώ. Σε αντιστάθμιση αυτής εκτίμησης, οι θεσμικοί φαίνεται να βρίσκουν διέξοδο – και δικαιολογημένα- στις Cosmote Vodafone / Panafon.

Οι χθεσινές συναλλαγές και ειδικότερα οι 288.00 μετοχές της πρώτης, επιβεβαιώνουν το προφανές.

Προβληματική παραμένει η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ, που θα πρέπει να ”βρει” στήριξη στα 9,9 ευρώ, προκειμένου να αποφύγει υποχώρηση προς τα 8,8 ευρώ. Για τη ΔΕΗ, η πορεία του ”αυτόματου πιλότου” είναι λίγο- πολύ γνωστή. Ενδιαφέρον όμως, για όσο δεν υπάρχουν δραματικά δυσάρεστες εκπλήξεις από τις διεθνείς αγορές, παρουσιάζει και προσφέρει η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Παροιμιώδης η αντεπίθεση διαρκείας της Θεμελιοδομής από τα 2,5 στα 4 ευρώ, δικαιολογημένη η κατοχύρωση κερδών στην Αγροτικά ασφαλιστική, ομολογουμένως ελκυστική η κεφαλαιοποίηση της Σέλμαν, διευρύνει το πελατολόγιό της η Forthnet, ενώ δεν περνούν απαρατήρητες οι συναλλαγές σε Στρίντζη, ΔΟΛ, Λιβάνη, Ιατρικό Αθηνών, Ικτίνος. Kleeman, Νοτος, Μαθιός, Δρομέας και ορισμένων ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v